BAHAN :
6 keping lamb chop
1 s.b minyak zaitun
1 biji bawang besar, cincang
2 ulas bawang putih, cincang
1 1/2 s.b serbuk curry
1/2 s.t serbuk halia
1/2 cawan campuran buah kering
2 cawan air
garam dan lada hitam
1 s.t gula perang
1/2 btg kayu manis
1/2 cawan yogurt
CARA :
Bersihkan dan buang lemak pada lamb chop. Panaskan minyak dalam kuali, lalu masukkan bawang putih, bawang merah. Kemudian masukkan lamb chop dan balik-balikkan selama 2-3 minit. Angkat dan ketepikan. Masukkan serbuk kari dan serbuk halia ke dalam kuali tadi, tuangkan air, rasakan dengan garam dan lada hitam, biarkan pekat. Kemudian masukkan lamb chop, campuran buah kering, gula dan kayu manis ke dalam kuali tersebut, biarkan mendidih selama 1 jam atau lamb chop empuk, masukkan sedikit air jika agak kekeringan. Sebelum angkat, tuangkan yogurt, kacau dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment