BAHAN DAN CARA
500gm filo pastry
3/4 cawan butter
1/2 cawan pistachio, cincang
Bahan Inti
2 putih telur
1/2 cawan gula caster
2 cawan walnut, cincang kasar
2 cawan badam, cincang kasar
1 st air ros
'Atar' Sirap
2 cawan gula
1 1/2 cawan air
1 st jus lemon
1 st air ros
Susun 10 keping filo pastry diatas papan pencanai. Sapu setiap keping filo dengan butter. Kemudian potongkan filo 4" segiempat, tutup dengan tuala dapur yang basah dan ketepikan. Untuk bahan inti, pukul telur dan gula hingga kembang, masukkan air ros, badam dan walnut sedikit demi sedikit dan gaul perlahan. Sapukan butter pada filo yang telah dipotong, masukkan bahan inti ditengah-tengah dan bentukkan filo menjadi seperti kelopak bunga. Masukkan dalam dulang pembakar bergris dan bakar filo selama 30 minit atau kecoklatan. Untuk 'Atar' sirap, masak kesemua bahan dengan api sederhana hingga mendidih dan tuangkan sesudu demi sesudu sirap ke dalam filo dan taburkan dengan pistachio. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment