BAHAN :1kg daging kambing, potong-potong
750ml santan cair
250ml santan pekat
3 biji cengkih
1 btg kayumanis
2 biji buah pelaga
1 s.t halba
1 btg serai, memarkan
3 helai daun limau purut
1 s.b air asam
Garam dan gula sesuai selera
Bawang goreng
BAHAN DIHALUSKAN :4 biji lada merah
3 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
4 biji buah keras, sangrai
2 s.t ketumbar biji, sangrai
1 s.t lada putih, sangrai
1/2 s.t jintan, sangrai
1 s.t halia cincang
1 s.t kunyit cincang
1/2 s.b lengkuas cincang
CARA :Tumis bahan halus sampai harum, masukkan semua rempah serta daun dan kacau. Masukkan daging, kacau sampai berubah warna, tuangkan santan cair. Biarkan daging empuk. Kemudian masukkan santan pekat dan air asam, kacau rata. Angkat dan hidangkan dengan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment