Pages

Bharuchi Murghi (Home Style Parsi Chicken)




BAHAN DAN CARA :
4 st kacang kuda
7 batang lada kering
375gm kelapa parut segar
30gm kacang tanah, goreng tanpa minyak
3 sb minyak masak
2 biji bawang besar, dihiris halus
400ml santan
180ml air
1.5kg ayam, dipotong
180gm yogurt
1 biji lemon, ambil jusnya
4 st bharuchi garam masala (Rujuk bahagian Resepi - Lain-lain)
Garam dan sebuk lada hitam, untuk rasa

Kisarkan kacang kuda, lada kering, kelapa parut segar dan kacang tanah bersama hingga lumat dan ketepikan. Panaskan minyak, masukkan bawang besar dan 1 st garam, goreng hingga kecoklatan lalu dimasukkan bahan yang telah dikisar dan kacau rata. Kemudian masukkan santan, air, daging ayam dan masakkan ayam lebih kurang 20-30 minit. Keluarkan ayam dari penggorengan, masukkan ke dalam pinggan,lalu dicampurkan yogurt, jus lemon dan bharuchi garam masala, kacau rata. Masukkan kembali ayam ke dalam penggorengan dan aduk hingga sebati. Angkat dan hidangkan.


No comments: