Pages

Kataifi (Shredded Nut Pastries)




BAHAN DAN CARA :
500gm kataifi pastry (hanya terdapat di Timur Tengah dan Greek sahaja)
1 cawan butter, cairkan

Bahan Inti
1 cawan walnut, cincang halus - campurkan kesemua bahan dan gaul sebati
1 cawan badam, cincang halus
1/2 cawan gula caster
1 st serbuk kayu manis
1/2 st serbuk cengkih
1 telur putih, pukul sedikit

Bahan Sirup :
2 cawan gula
1 1/2 cawan air
1 st jus lemon
2 sb kulit lemon, hiris halus
4 biji cengkih
1 btg kayu manis
1 sb madu

Susun kataifi pastry diatas papan pencanai. Sapukan butter diatas pastry. Masukkan dua sb bahan inti dan gulung pastry dengan lembut, ulang lagi sehingga bahan inti dan pastry habis. Masukkan ke dalam dulang pembakar dan sapukan butter diatas gulungan pastry tadi. Bakar selama 40-50 minit atau hingga kecoklatan, angkat dan ketepikan Untuk sirap, masakkan semua bahan sirap hingga mendidih. Angkat dan tuangkan ke atas pastry yang telah dibakar dan biarkan sejuk. Hidangkan

No comments: