(Resepi dari koleksi buku resepiku)
BAHAN :
1 ekor ayam, potong-potong
1-2 s.b air limau nipis
1 helai daun kunyit, hiris halus
i helai daun limau purut, hiris halus
2 btg daun bawang, hiris
1 helai daun pandan, hiris halus
2 btg serai, memarkan
10-15 biji cili padi, hiris halus
250ml air
garam dan gula mengikut selera
BAHAN DIHALUSKAN :
2 s.t kunyit cincang
2 s.t halia cincang
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji tomato, cincang
1 s.b garam
CARA :
Lumur dan ramas ayam dengan 1 s.t garam dan air limau nipis, biarkan 10 minit. Panaskan 3 s.b minyak, tumis bahan halus sampai harum. Masukkan ayam dan semua sisa bahan kecuali cili padi, kacau rata. Tambahkan 250ml air, didihkan. Masak ayam sampai matang dan masukkan cili padi dan biarkan hingga pekat. Angkat dan hidangkan, jika suka boleh tambahkan daun selasih.
No comments:
Post a Comment