Pages

My Nasi Kebuli Ala Timur Tengah




BAHAN DAN CARA :
1/2kg daging kambing, bersihkan dan potong kecil
2 cawan beras basmati, cuci dan toskan
Sebiji tomato, dipotong dadu
10 helai daun kari
4 ulas bawang putih, cincang
2 biji bawang besar, cincang
1 btg kayu manis
5 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
1/2 st lada hitam
1 st lada putih
1 st garam masala
1 st serbuk kunyit
1/2" halia, cincang
2 sendok ghee
1 sb saffron
1 st arabic spicy masala, jika ada

Untuk hiasan
1 sb daun ketumbar, hiris halus
2 sb pine nut, jika ada
2 sb raisin

Cucumber raita
1 biji tomato, potong dadu
1 biji timun, potong dadu
Garam dan serbuk lada hitam, untuk rasa
1 cawan yogurt
1 st jus lemon
Campurkan kesemua bahan, kacau rata dan rasakan.


Masakkan potongan daging kambing bersama bawang putih cincang, halia cincang, kunyit serbuk, garam masala, buah pelaga, bunga cengkih, tomato, lada hitam, lada putih dan garam sehingga daging kambing benar-benar empuk. Tambahkan air jika perlu. Biarkan. Angkat dan ketepikan.
Panaskan 1 senduk ghee dan goreng sebentar beras basmati lalu ditambah segelas air, biarkan nasi setengah masak dan tutupkan. Biarkan.
Panaskan baki ghee dan tumiskan bawang merah cincang, kayu manis, daun kari sampai harum. Masukkan daging kambing yang telah empuk dan nasi setengah masak tadi. Tambahkan garam jika perlu. Kacau rata dan biarkan kuah agak kering, lalu masukkan arabic spicy masala dan saffron. Tambahkan air jika nasi belum benar-benar masak.
Setelah masak dan kuah mengering, angkat dan masukkan nasi ke dalam loyang pembakar dan bakar lebih kurang 10-15 minit. Angkat dan hiaskan dengan pine nut, daun ketumbar, raisin.
Sajikan bersama cucumber raita dan papadam.


No comments: