(Resepi dari buku koleksi resepiku)
Bahan-bahan
750gm urat lembu
Bumbu dasar kering (lihat bab bumbu dasar kering)
10 helai daun limau purut
3 btg serai, memarkan
2 helai daun salam (bay leaf)
1 helai daun kunyit, siat dan simpul
1/2 liter santan cair
300ml santan pekat
20 helai daun selasih
Bumbu (haluskan)
10 biji lada kering
10 biji lada merah
15 biji bawang merah
9 ulas bawang putih
5 biji buah keras
2cm kunyit
750gm urat lembu
Bumbu dasar kering (lihat bab bumbu dasar kering)
10 helai daun limau purut
3 btg serai, memarkan
2 helai daun salam (bay leaf)
1 helai daun kunyit, siat dan simpul
1/2 liter santan cair
300ml santan pekat
20 helai daun selasih
Bumbu (haluskan)
10 biji lada kering
10 biji lada merah
15 biji bawang merah
9 ulas bawang putih
5 biji buah keras
2cm kunyit
2cm lengkuas
2cm halia
1 s/t halba
Cara membuat :
1. Rebus urat sampai empuk. Bila perlu rebus 3x dengan air baru. Angkat dan toskan. Cuci bersih dan potong dengan ukuran 2x4x4cm
2. Panaskan 4 s/b minyak, tumiskan bumbu halus, bumbu dasar kering, daun jeruk, serai, daun salam dan kunyit hingga harum dan matang.
3. Masukkan urat, kacau hingga urat berbalut bumbu dan kering. Tuangkan santan cair dambil diaduk. Kecilkan api dan tuangkan santan pekat, kacau. Tambahkan daun selasih. Masak lagi hingga santan agak berminyak. Angkat dan hidangkan.
Jazakallah
Idda Hashim
2cm halia
1 s/t halba
Cara membuat :
1. Rebus urat sampai empuk. Bila perlu rebus 3x dengan air baru. Angkat dan toskan. Cuci bersih dan potong dengan ukuran 2x4x4cm
2. Panaskan 4 s/b minyak, tumiskan bumbu halus, bumbu dasar kering, daun jeruk, serai, daun salam dan kunyit hingga harum dan matang.
3. Masukkan urat, kacau hingga urat berbalut bumbu dan kering. Tuangkan santan cair dambil diaduk. Kecilkan api dan tuangkan santan pekat, kacau. Tambahkan daun selasih. Masak lagi hingga santan agak berminyak. Angkat dan hidangkan.
Jazakallah
Idda Hashim
No comments:
Post a Comment