Pages

Sate Padang


(Resepi dari koleksi buku resepiku)

BAHAN :
200gm daging kambing
2500ml air
50gn tepung beras + 1 s.b tepung sagu
500ml stok daging
bawang goreng, untuk hiasan

BAHAN UNTUK DIHALUSKAN :
8 biji lada merah
6 biji bawang besar
1 s.t lada putih biji
1/2 s.t jintan manis, sangrai
2 s.t ketumbar biji, sangrai
1 s.t kunyit serbuk
1 s.t halia, dicincang halus
1/2 s.t lengkuas, dicincang halus
1 helai daun kunyit, hiris halus
4 helai daun limau purut, hiris halus
1 btg serai, hiris halus
2 s.b minyak masak

CARA :
Rebus daging setengah masak dan sisihkan air perebus daging, ketepikan. Didihkan 1000ml air dan rebus kembali daging dengan api kecil, biarkan 10 minit. Angkat dan ketepikan. Kemudian masukkan bahan yang telah dihaluskan ke dalam daging tersebut dan gaul hingga rata. Kemudian tusukkan ke lidi sate dan bakar/panggang sambil dioles minyak sampai agak kering. Pekatkan sisa air daging tadi dengan tepung beras dan tepung sagu, biarkan seketika. Angkat dan ketepikan. Hidangkan sate dengan ketupat dan tuangkan kuah tadi keatasnya dan taburi dengan bawang goreng.

No comments: