Pages

Sambal Lado


(Resepi dari koleksi buku resepiku)


Bahan-bahan
25gm ikan masin/ikan bilis yang besar
15 helai daun limau nipis
2 helai daun salam
1 s/b jus limau nipis

Bumbu (hiris kasar)
10 biji bawang merah
10 biji lada hijau
10 biji cili padi
3 biji tomato hijau
7 ulas bawang puth
1cm halia


Cara membuat :
1. Tumis semua bahan, bumbu dan ikan teri atau ikan bilis hingga harum dan setengah matang. Angkat dan toskan.

2. Tumbuk bumbu tumis kasar-kasar bersama 2 s/t garam halus dan 1 s/t gula pasir.

3. Panaskan 10 s/b minyak dengan api kecil. Tumis bumbu yang ditumbuk kasar tadi, daun limau purut, daun salam sambil diaduk hingga harum dan matang.

4. Tuangkan jus limau nipis, aduk rata. Angkat dan hidangkan.


Jazakallah
Idda Hashim

No comments: