BAHAN :1 ekor ayam, belah 2-4
1 1/2 liter stok perebus ayam
1 btg serai, memarkan
3 helai daun limau purut
BAHAN DIHALUSKAN :1 s.t halia cincang
2 s.t kunyit cincang
1 s.t lada putih biji
4 biji buah keras, sangrai
5 ulas bawang putih
1 s.t garam
Pelengkap :100gm taugeh, bersih dan buang ekor, rendam sebentar dalam air panas dan toskan
50gm sohun, rendam hingga lembut dan potong-potong
4 biji telur rebus, belah 4
1-2 s.b bawang goreng
3 btg daun bawang
2 btg daun sop
75gm kerepek kentang
Sambal soto - rebus dan haluskan 5 biji lada merah dan 5 biji cili padi dan garamkan
Kicap manis
Hirisan limau nipis
CARA : Rebus ayam dengan 2 liter air hingga empuk dan sisakan stok ayam 1500ml. Goreng ayam hingga daging mengering, siat-siatkan isinya. Ketepikan. Tumis bahan halus, serai dan daun limau purut sampai harum, masukkan stok ayam dan didihkan dengan api kecil selama 30 minit.
Saran sajian : Susun sohun, taugeh, siatan ayam, telur, daun bawang dan daun sop. Tuangkan kuah panas dan taburkan dengan kerepek kentang dan bawang goreng. Hidangkan dengan sambal, kicap manis dan hirisan limau nipis.
No comments:
Post a Comment