Pages

Cream Puff Pastry




BAHAN :
Untuk Pastry
1/2 cawan butter
1 cawan air
1/2 s.t garam
1 cawan tepung serbaguna
4 biji telur

Untuk Custard
2/3 cawan gula
4 s.b tepung jagung
1/4 s.t garam
2 telur, dipukul
2 s.t vanila
1 cawan krim, dipukul

CARA :
Panasan oven 200C. Dalam periuk sedang, panaskan air dan masakkan butter, biarkan mendidih. Setelah mendidih dan kecilkan api, masukkan tepung, garam dan kacau hingga doh menjadi seperti bola. Angkat dan masukkan sebiji demi sebiji telur dan kacau dengan pantas sehingga doh menjadi berkilat dan licin. Sudukan pastry doh ke dalam dulang pembakar bergris, sesudu demi sesudu hingga habis. Bakar pastry lebih kurang 30-40 mninit. Angkat dan sejukkan.
Untuk custard : Masukkan kesemua bahan custard kecuali krim, kacau hingga mendidih. Angkat dan sejukkan dalam peti ais lebih kurang 1/2 jam. Keluarkan dan aduk perlahan bersama krim yang telah dipukul. Masukkan custard ke dalam pastry dan taburkan gula icing keatas pastry.

No comments: