Pages

Dendeng Ragi




BAHAN :
500gm daging lembu, hiris nipis
1/2 s.b serbuk ketumbar
2-3 s.b gula merah

UNTUK RAGI :
1 biji kelapa parut
1 s.t garam
2 helai daun salam (bay leaf), hiris halus
1 btg serai, memarkan
75gm gula merah

BAHAN DIHALUSKAN :
1 s.b ketumbar biji, sangrai
1 s.t air asam jawa
5 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 s.b lengkuas, cincang halus

CARA :
Memarkan setiap daging, gaul dengan serbuk ketumbar dan gula. Masak diatas api kecil hingga air daging kering. Angkat, tos dan ketepikan. Rebus semua bahan ragi dan bahan halus kecuali gula merah dengan 250ml air, biarkan hingga air kering dan kelapa kecoklatan. Masukkan gula merah dan daging, masak dengan api kecil sambil dikacau dan daging berlumur kelapa. Angkat dan hidangkan.

No comments: