Pages

Gajar Ka Halwa (Carrot & Cardamon Milk Pudding)




BAHAN DAN CARA :
1/2kg lobak merah, kupas dan parut
4 cawan susu segar, 1/2 cawan dipanaskan
2 sb serbuk buah pelaga
5-6 helai saffron
1/2 cawan badam yang siap dihiris
1/2 cawan pistachio, dihiris atau cincang kasar
1/2 cawan gula
1/2 cawan raisin
150gm butter

Masakkan lobak merah bersama susu, biarkan hingga pekat lebih kurang 1 jam atau lobak lembut. Dalam mangkuk berlainan, campurkan saffron dan susu panas, ketepikan. Bakar pistachio dan badam lebih kurang 6-8 minit, angkat dan ketepikan. Kemudian masukkan saffron yang direndam bersama susu panas, badam, pistachio, gula, raisin dan butter ke dalam adunan karot tadi, kacau sebati, selama 30-45 minit. Angkat dan hidangkan sejuk atau panas.

No comments: