Pages

Lamb Shank bersama Zaitun dan Risoni


(Resepi dari koleksi buku resepiku)


BAHAN :
2 s.b minyak zaitun
2 ulas bawang putih, pecahkan
4 keping lamb shank (bahagian bahu kambing)
1 biji bawang besar, cincang
2 cawan stok daging
5 s.b oregano
2 s.b tomato puree
2 cawan air
1 cawan risoni (beras)
1/2 cawan zaitun
Garam dan lada hitam

CARA :
Panaskan kuali, masukkan minyak, bawang putih, lamb shank dan bawang besar, masak selama 5 minit atau lamb shank kecoklatan. Masukkan stok daging, oregano, tomato puree dan 1/2 cawan air. Didihkan selama 40 minit dengan api sederhana. Angkat lamb shank, hiris daging keluar dari tulangnya,ketepikan daging. Masukkan risoni dan lebihan air ke dalam gorengan tadi, masak selama 5 minit dan masukkan buah zaitun, oregano, garam dan lada hitam, biarkan sebentar kemudian masukkan kembali daging dna kacau rata. Angkat dan hiaskan.

No comments: