(Resepi dari koleksi buku resepiku)
BAHAN :2 s.b butter/minyak
2 s.t parutan kulit oren
4 keping kulit limau, dihiris nipis
3 biji oren, ambil jusnya
2 biji bawang merah, cincang dan goreng dengan sedikit butter
1/4 cawan breadcrumbs
2 s.b blackcurrant
1kg ayam, bahagian dada
garam dan lada hitam
2 keping biskut tawar/marie, pecah-pecahkan
CARA :Masukkan parutan kulit oren, 2 s.b jus oren, bawang yang telah digoreng dan breadcrumbs (a). Ketuk-ketukkan ayam hingga leper dan taburkan garam dan lada hitam. Masukkan (a) ke dalam ayam yang telah leper, gulungkan ayam tersebut dan tutupkan dengan pencungkil gigi. Panaskan butter/minyak dan goreng gulungan ayam hingga kecoklatan. Kecilkan api dan masukkan lebihan jus oren dan balik-balikkan ayam tersebut. Masukkan blackcurrant serta garam dan lada hitam. Masak selama 20 minit. Angkat ayam dan ketepikan. Masukkan biskut marie/tawar ke dalam gorengan tadi dan tambahkan air atau jus oren jika pekat dan tuangkan sos keatas gulungan ayam dan hiaskan dengan hirisan kulit oren.
No comments:
Post a Comment