Bahan-bahan
1 kg daging lembu
1 biji limau nipis, ambil jusnya
minyak goreng
Air perebus daging
1.5 liter air
5 ulas bawang putih, haluskan
5 helai daun limau purut
3 btg serai, memarkan
3 helai daun salam (atau bay leaf)
2 helai daun kunyit, siat dan simpul
1 s/t garam
Sambal balado (hiris kasar)
250 gm lada merah
250 gm lada kering
200 gm tomato
20 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
Cara membuat :
1. Rebus daging dengan semua bahan perebus hingga empuk dan air habis. Angkat, sejukkan. Potong daging rebusan ukuran 5 x 6cm megikut arah seratnya. Pukul hingga pipih dan melebar.
2. Goreng secara bertahap dalam minyak banyak dan panas hingga daging kering, angkat dan toskan.
3. Sambal balado : panaskan 4 s/b minyak goreng, tumis semua bahan hingga harum dan setengah matang, angkat dan toskan. Tumbuk bumbu tumis yang digoreng tadi dengan 2 s/t garam dan sedikit gula. Ketepikan.
4. Panaskan 6 s/b minyak dan tumis bumbu kasar sambil dikacau, biarkan hingga harum dan matang. Masukkan jus limau purut, kacau rata. Kecilkan api dan masukkan daging goreng sambil dikacau hingga daging berbalut bumbu. Angkat dan hidangkan.
Jazakallah
Idda Hashim
Raya PKP 2021
3 years ago
No comments:
Post a Comment