Pages

Ayam Betutu


(Resepi dari koleksi buku resepiku)

BAHAN :
1 ekor ayam
100gm daun ubi kayu muda, direbus, perah airnya dan dipotong-potong
garam dan gula mengikut rasa
daun pisang/aluminium foil, untuk memanggang
5 s.b minyak masak

BAHAN DIHALUSKAN :
7 biji lada merah dan 5 biji cili padi
5 buah keras
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 s.t belacan
2 s.t lada putih biji
1/2 s.t pala serbuk
1 s.b ketumbar, sangrai
1 btg serai, hiris halus
4 keping daun limau purut
1 s.b lengkuas cincang
2 s.t kunyit cincang
2 s.t halia cincang

CARA :
Dengan 5 s.b minyak, tumis bahan halus sampai harum dan kering, sejukkan, bagi menjadi 2 bahagian. Campur satu bahagian tadi dengan daun ubi kayu, kemudian masukkan ke dalam ayam, rapatkan dengan lidi. Lumurkan sisa bahan pada permukaan ayam, bungkus dengan aluminium foil atau daun pisang, ikat kuat dengan tali. Panggang dalam oven pada panas 180C, 2-3 jam sampai matang. Angkat dan potong-potong. Hidangkan.

Catatan : Untuk menyingkat waktu ayam betutu, boleh dikukus lebih kurang 45 minit, kemudian dipanggang selama 1 jam. Di Bali, ayam/itik betutu dbungkus lagi dengan pelepah pisang, ditanam dalam lubang di tanah lalu diisi dengan bara api dan dibiarkan selama 6-7 jam.

No comments: