Pages

Lamb Roganjosh




BAHAN DAN CARA :
1kg daging kambing, dipotong dadu dan dibersihkan
2 cawan yogurt
2 sb minyak masak
2 btg kayu manis
10 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
2 biji bawang besar, dicincang
2 sb halia cincang
5 biji bawang putih, dicincang
4 st serbuk cili
2 st serbuk kunyit
15gm daun ketumbar, dihiris halus
1 st garam masala
Garam dan sebuk lada hitam, untuk rasa

Dalam mangkuk, campurkan daging kambing bersama yogurt dan 1/2 st garam, perapkan selama 10 minit. Ketepikan. Panaskan minyak, masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan goreng hingga harum, lalu masukkan bawang besar, halia dan bawang putih. Goreng hingga kecoklatan. Kemudian masukkan daging kambing yang telah diperap, serbuk cili, serbuk kunyit, garam masala dan kacau hingga daging empuk. Rasakan dan masukkan daun ketumbar, kacau rata. Angkat dan hidangkan.


No comments: