
BAHAN :
1 ekor ayam, belah 2-4, rebus empuk dan toskan, siat-siatkan isinya
1 1/2 liter stok perebus ayam
1/2 s.t serbuk lada putih
3-4 btg daun sop, hiris halus
1 bungkus sop bunjut
BAHAN DIHALUSKAN :
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
PELENGKAP :
100gm sohun, rendam dan toskan, potong-potong
3 biji telur rebus, belah 4
2 s.b bawang goreng
Ketupat (pilihan)
Pegedel kentang
Limau nipis
Kicap manis, ikut selera
SAMBAL - dihaluskan dan tumis
5 biji cili padi
10 biji lada merah
5 bij buah keras, sangrai
1 s.t belacan
Garam dan gula sesuai selera
1 s.b minyak, untuk menumis
CARA :
Tumis bahan halus sampai harum, masukkan stok ayam, sop bunjut dan lada putih. Tutup dan masak dengan api kecil selama 30 minit. Ketepikan.
Saran sajian : Susun sohun diatas ketupat, masukkan siatan ayam, daun sop, pegedel kentang dan telur. Tuangkan kuah panas dan taburkan bawang goreng. Hidangkan dengan sambal, kicap dan limau nipis.
No comments:
Post a Comment