(Resepi dari koleksi buku resepiku)
BAHAN :500gm daging steak, pukul sedikt atau tusuk dengan garpu agak memar
1/2 s.t serbuk lada putih
1/4 s.t serbuk buah pala
2-3 s/b margerin
garam sesuai rasa
UNTUK SAUS :2 biji cengkih
1/2 biji buah pala, cincang
1 s.b sos tomato
1-2 s.t kicap manis
100ml stok daging/susu cair
PELENGKAP :250gm kentang, iris bulat 1/2cm, goreng
10 btg buncis muda, belah dua, rebus
1 btg baby karot, rebus
CARA :Lumur daging dengan sebuk lada putih, buah pala dan garam. Panaskan margarin, masukkan daging, goreng sehingga matang dan kecoklatan. Angkat dan ketepikan.
Sos bistik : Tuangkan stok daging/susu cair pada sisa margarin tadi dan aduk rata. Masukkan bahan sos, didihkan hingga agak pekat. Angkat dan tuangkan keatas daging dan hidangkan bersama pelengkapnya.
No comments:
Post a Comment