(Resepi dari koleksi buku resepiku)
BAHAN : 2 s.b minyak zaitun
750gm daging rum/steak
1 ulas bawang putih, cincang
1 tangkai daun bawang, dihiris halus
1 cawan stok daging
1 s.b tomato puree
2 s.t oregano, cincang
2 bihi artichoke, dibuang kulit dan ambil isinya dan belah 4
1/3 cawan buah zaitun, dibelah 2
CARA :Panaskan oven pada suhu 180C. Panaskan kuali dan masukkan 1 s.b minyak zaitun, kemudian masukkan daging steak dan biarkan sebentar, angkat dan ketepikan. Panaskan sisa minyak zaitun, masukkan bawang putih, daun bawang, stok daging, tomato puree, oregano, garam, lada hitam dan daging yang telah dimasak, biarkan sebentar. Kemudian masukkan kesemua bahan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit. Keluarkan dan hidangkan dengan buah zaitun dan siram dengan sos.
No comments:
Post a Comment