Pages

Chicken Chettinad





BAHAN :
1 ekor ayam, potong 8
1/2 cawan buttermilk
1 batang kayu manis
5 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
1 s.t asafoetida
2 biji bawang besar, cincang
2 1/2 s.t halia cincang
3 ulas bawang putih, cincang
3-4 s.t serbuk cili
2 s.t serbuk ketumbar
3 s.t serbuk kunyit
4 biji tomato, cincang
1/2 cawan daun ketumbar, hiris kasar
10 keping daun kari
Garam dan lada hitam
Minyak masak

CARA :
Perapkan ayam dengan buttermilk, simpan dalam peti ais sementara siapkan sosnya. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan cengkih, kayu manis dan buah pelaga, goreng hingga harum. Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, halia, serbuk lada, ketumbar serta kunyit dan masak hingga kecoklatan. Masukkan tomato dan ayam yang telah diperap bersama buttermilk tadi. Kacau rata dan biarkan lebih kurang 10-15 minit atau hingga ayam masak. Rasakan. Taburkan daun ketumbar, daun kari dan kacau. Angkat dan hidangkan bersama nasi butter.

No comments: