BAHAN DAN CARA :
15 limau purut, basuh dan keringkan
1 cawan garam
Jus dari 4 limau purut
3 sb minyak masak
1 st halba biji
2 st kunyit serbuk
1 st serbuk asafoetida
2/3 cawan serbuk cili
Potong limau berbentuk segitiga, kemudian masukkan garam dan jus limau, gaul sebati. Masukkan ke dalam bekas kedap udara dan perapkan limau selama seminggu dalam suhu bilik.
Panaskan minyak, masukkan halba biji, serbuk kunyit dan asafoetida dan goreng hingga kecoklatan. Kemudian masukkan halba, kunyit serbuk dan asafoetida ke dalam mesin pengisar dan kisar. Basuh limau yang telah diperap selama seminggu, keringkan. Masukkan bahan yang telah dikisar dan serbuk cili ke dalam limau, gaul sebati. Angkat dan masukkan limau ke dalam bekas kedap udara dan biarkan selama 2 minggu di dalam peti sejuk. Keluarkan dan hidangkan.
Catatan:
Pastikan bekas kedap udara bersih dan kering dan limau dilap kering sebelum dipotong. Acar limau boleh disimpan dalam peti sejuk selama 6 bulan.
No comments:
Post a Comment