BAHAN DAN CARA :
4 biji bawang besar, hiris halus
1 cawan minyak masak } dicampur bersama
2 sb butter }
1 1/4 cawan yogurt
1 cawan daun pudina, cincang
6 biji lada hijau, cincang
1 sb halia cincang
1 sb bawang putih cincang
1 sb garam masala
2 sb serbuk cili
1 sb serbuk kunyit
1kg daging kambing, dipotong dadu
Secubit saffron, direndam dengan 2 sb susu panas selama 10 minit
1kg beras basmati, cuci dan rendamkan dalam air sejuk selama 20 minit, toskan
1 biji lemon, ambil jusnya
Churri (Herb and ginger yogurt dip)
1 st jintan manis biji
1/2 cawan daun pudina, hiris halus
1/2 cawan daun ketumbar, hiris halus
2 biji lada merah, cincang
2 cawan yogurt
1 biji bawang besar, hiris halus
Garam, untuk rasa
Cara Churri :
Sangrai jintan manis hingga kecoklatan dan kisarkan, ketepikan. Kisarkan daun pudina, daun ketumbar, halia dan lada hijau hingga lumat. Kemudian campurkan kesemua bahan yang telah dikisar bersama yogurt, bawang besar dan rasakan. Angkat dan hidangkan.
Cara Biryani :
Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga harum. Angkat dan ketepikan. Dalam mangkuk atau periuk, campurkan yogurt, daun ketumbar, daun pudina, lada hijau, halia cincang, bawang putih cincang, garam masala, serbuk cili, serbuk kunyit, bawang besar yang telah ditumis, daging kambing, saffron dan masakkan sehingga daging empuk, angkat dan ketepikan. Masakkan beras basmati hingga benar-benar matang dan masukkan nasi ke dalam daging yang telah masak empuk tadi. Kacau rata kemudian angkat dan ketepikan.
Masukkan nasi dan daging ke dalam dulang pembakar dan bakar sehingga 40-50 minit. Angkat dan hidangkan. Sajikan bersama churri dan hirisan lemon.
No comments:
Post a Comment