Pages

Carbonada Griolla




BAHAN :
2 s.b minyak
1 ulas bawang putih, cincang
1 biji bawang besar, cincang
1kg boned shoulder veal, dipotong 2cm
1 cawan tomato puree
1-2 cawan stok daging
1 s.t thyme, cincang
2 s.b parsley, dihiris
garam dan lada hitam mengikut rasa
1 biji kentang, potong dadu
1 ubi keledek, potong dadu
250gm labu, potong dadu
2 btg jagung, potong kecil
1/2 cawan beras short grain/risoni/arborio
4 keping peach kering, potong dadu

CARA :
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang putih dan bawang besar. Masukkan veal dan masakkan veal hingga kecoklatan. Masukkan tomato puree, stok daging, thyme dan parsley dan rasakan dengan garam dan lada hitam. Biarkan mendidih selam 25 minit. Masukkan kesemua sayuran yang dipotong dadu, jagung, beras dan peach kering. Masak dan tutupkan kuali, biarkan sambil dikacau lebih kurang 25 minit dan masukkan stok daging jika nasi mengering. Rasakan. Angkat dan hidangkan.

No comments: