Pages

Garithes Yiouvetsi (Baked Prawn with Feta Cheese)




BAHAN DAN CARA :
1 kg udang
1 biji bawang besar, cincang halus
1/2 cawan minyak zaitun
1 cawan daun bawang, cincang
2 ulas bawang putih, cincang
2 cawan tomato cincang, buang kulitnya
1/4 cawan parsley, cincang
1/2 st oregano kering
Garam dan lada hitam, untuk rasa
125gm feta cheese

Buang kepala udang, biarkan bahagian ekor sahaja dan basuh, tapis serta ketepikan. Panaskan minyak dan masakkan bawang besar, bawang putih hingga harum. Kemudian masukkan tomato, setengah parsley, oregano dan rasakan, biarkan pekat. Masukkan setengah bahan yang telah digoreng tadi ke dalam dulang pembakar, susun udang diatasnya dan tuangkan selebih bahan gorengan keatas udang. Taburkan feta cheese diatasnya dan bakar selama 10-12 minit atau udang kemerahan. Angkat dan hidangkan.

No comments: