Pages

VaNiLLa ANgel CaKE


















BAHAN DAN CARA :
Untuk Kek
1 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan gula icing
10 biji telur
1 st cream of tartar
1/2 st esen vanilla
3/4 gula castor
1/2 st esen badam

Untuk Icing
150gm gula icing
2 sb jus oren
2 sb parutan kulit limau

Panaskan oven 180C. Anda memerlukan loyang pembakar yang berlubang tengah.
Untuk kek. Ayakkan tepung, gula icing, ketepikan. Pukulkan telur bersama cream of tartar hingga kembang dan masukkan esen badam dan vanilla dan putar lagi lebih kurang 1-2 minit. Masukkan sedikit demi sedikit gula castor ke dalam adunan telur dan masukkan tepung yang telah diayak dan kacau sebati. Masukkan adunan ke dalam loyang pembakar bergris dan bakar kek selama 40 minit atau hingga kek masak. Angkat dan sejukkan kek lebih kurang 2 jam, kemudian baru dikeluarkan dari loyang pembakar. Ketepikan. Untuk icing. Ayakkan gula icing dan masukkan jus oren, putar sedikit kembang, lalu dituangkan keatas kek dan biarkan icing meleleh ke bawah dan hiaskan dengan parutan kulit oren. Hidangkan.

No comments: