Pages

Eggplant Pilaf






















BAHAN DAN CARA :
2 biji terung panjang
1 biji bawang besar, dihiris halus
1/2 cawan minyak zaitun
2 cawan tomato, dikupas kulit dan dicincang
2 sb parsley, dicincang
2 sb pudina, dicincang
2 cawan beras long grain atau beras biasa, dicuci
2 1/2 cawan air
Garam dan serbuk lada hitam, untuk rasa
Yogurt

Potong dadu besar terung dan taburkan garam, gaul dan biarkan 30 minit, kemudian basuh dan lap dengan tisu dapur. Panaskan minyak dalam kuali dan masakkan terung hingga kecoklatan dan angkat. Masukkan bawang merah ke dalam  kuali tadi, tumis hingga harum lalu masukkan tomato, parsley, pudina dan terung goreng tadi, rasakan dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan beras yang telah dicuci dan air, kacau rata. Kacau sesekali dan masakkan lebih kurang 30 minit atau nasi matang. Angkat dan hidangkan dengan yogurt.

No comments: