Pages

ManDy (SpiCy ChiCken with RiCe)

  




















BAHAN DAN CARA :
1 ekor ayam, dipotong 8
1 cawan beras basmati, cuci dan toskan 
2 sb ghee
2 helai daun salam (bay leaves)
1 biji bawang besar, ditumbuk
2 bulas bawang putih, ditumbuk
6 biji buah pelaga 
5 biji cengkih
2 batang kayu manis 
2 biji limau kering (ianya berwarna hitam), jika ada 
1 st jintan manis
1 st ketumbar biji 
Garam dan serbuk lada hitam, untuk rasa
1 st halia tumbuk
1 st buah pelaga, dikisar halus 
1 tin tomato sauce/paste 

Untuk hiasan
1/2 biji lemon, untuk diperahkan atas ayam
Pine nuts dan raisins, jika suka
1 cawan gerber (sejenis sayur yang seakan bayam, tapi baunya seperti kacang tanah), jika ada
1 cawan acar bawang - (Sebiji bawang besar, dihiris halus dan dicampurkan dengan daun ketumbar yang dihiris kasar, lalu diperahkan lemon dan digaul bersama)

Panaskan ghee dalam periuk yang besar dan masukkan bawang besar, bawang putih dan halia, tumis hingga harum baru masukkan daun salam, buah pelaga, kayu manis, limau kering, jintan manis dan buah pelaga yang telah dikisar halus, rasakan dan kacau rata, biarkan sebentar. Kemudian masukkan tomato paste. Kacau dan biarkan agak pekat, lalu masukkan ayam. Gaul sebati dan masakkan selam 35 minit. Angkat dan ketepikan. Untuk nasi, masukkan beras ke dalam periuk ayam tadi dan tambahkan air, biarkan nasi matang dan ketepikan. Sementara nasi masak, panggangkan ayam yang telah dimasak tadi hingga kecoklatan. Angkat dan hidangkan bersama nasi dan hiasan yang lain.

No comments: