Pages

CrEamy cHOcolaTE mOuSSe
























BAHAN DAN CARA :
1/3 (80ml) cawan gula caster
225gm dark coklat
4 sb (60ml) whipping cream, diputar sedikit
3 biji putih telur
1 1/2 cawan (300ml) whipping cream sejuk, diputar hingga kembang

Didihkan air dan letakkan mangkuk diatasnya, lalu masukkan dark coklat dan kacau hingga coklat cair, angkat dan biarkan sejuk sebentar lalu masukkan whipping cream yang telah diputar sedikit. Kacau rata hingga sebati, ketepikan. Meringuekan putih telur (pukul putih telur hingga kembang) lalu masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan coklat dan ratakan perlahan-lahan. Kemudian masukkan whipping cream yang telah diputar kembang, kacau perlahan dan sebati. Tuangkan mousse ke dalam gelas dessert atau serving bowl dan sejukkan selama 4 jam. Angkat dan hidangkan.

No comments: