Pages

Basbousa (Semolina Cake)























BAHAN DAN CARA :
1/2 cawan unsalted butter
3/4 cawan gula caster
1 st serbuk vanilla
2 biji telur
2 cawan semolina
1 st baking powder
1/2 st soda bicarbonate
3/4 cawan yogurt
Hirisan badam

Untuk Sirup :
 2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air
1 sb jus lemon

Pukulkan butter, gula caster dan serbuk vanilla hingga kembang lalu masukkan telur sebiji demi sebiji. Kemudian masukkan semolina, baking powder dan soda sedikit demi sedikit dan diselangi dengan yogurt. Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar, ratakan dan letakkan hirisan badam di atas adunan. Bakar adunan lebih kurang 30-35 minit atau hingga kek masak. Angkat dan biarkan.
Untuk sirap, masakkan kesemua bahan hingga mendidih dan tuangkan sirap keatas kek yang masih panas. Bila kek sejuk, potongkan bentuk diamond atau segiempat. Hidangkan bersama krim putar.

No comments: