Pages

PeRsemBahan DAri DaMMam dan Al-KhObAR

Tok..tok..tok.. Assalamualaikum, kami datang nak beraya ni..... Apa kabar smue? Semalam baru balik dari Dammam dan Al-Khobar.... huhhh penat nyer, perjalanan memakan masa 3-4 jam (mcm dari JB ke KL daa), tapi memang seronok, sebab dah lama tak jalan jauh2 ni, lagi2 lah naik kereta jek... so di sepnajang perjalanan memang banyak desert lah, kiri kanan desert...tak kan hutan lak kan...hehee macam ada hutan kat sini daa.... Masa nak pergi ke Dammam, memang takde masalah, smooth jek perjalanan, kereta tak banyak... masa balik ada masalah.... haaaa nak tau apa dia... nak kata tersesat, tak gak... cuma salah masuk jalan... so after 50km baru jumpa road to Riyadh, so bayangkan betapa jauh nyer kami tersalah jalan.... dah tu kiri kanan seluas-luas alam desert tu, after 10km jek baru ada kereta lain, itupun the other side of the road.... Balik pada Dammam lak, waktu solat nyer cepat half hour dari Riyadh... Kitaorg lepak kat hotel Tulip Inn, ala tak glamer pun hotel nyer, tapi depan laut, so our room view is laut lar, walau nampak separuh.... sampai sana on first raya about 2pm gak... sampai jek, terus lepak, after isyak baru kluar, nak tengok firework (bunga api daa)... ingat ada, mmmm takde pun.... then we go shopping skit kat C4, pastu lepak kat laut... tgk orang mancing... ok lar... tapi sini cuaca nyer memang humid...berpeluh2 akak, malam pun sama gak quite panas... 2nd day baru pegi ke Al-Khobar (tak jauh pun, lbh kurang 10km perjalanan dari Dammam). Dari al-khobar akan naik jambatan yang panjang nyer 27km, pastu kat tengah2 nyer ada pulau buatan.... and also check point ke Bahrain... cuma nak ada visa jek utk ke sana...lain kali aku nak ke Bahrain lak.... ramai orang nak ke Bahrain masa tu... tak lama pun kat sana, pastu trus lepak2 kat cornice (dipanggil cornice sebab sepanjang jalan ni ada laut dan dekat dengan laut, so they called it Cornice)... tengahari buta lepak kat sana...boleh legam aku ooi... Ok lah kat bawah ada skit gambar dan cerita di sebalik gambar tu...saksi kan lah yer...


1) Gambar sebelum dan selepas ke Dammam, biasa lar mesti gambar tuan punyer blog dulu yang dipamerkan.... Gambar bawah kanan tu, masa on the way nak balik, tersesat sejauh 50km ooi, jauh tu.... baru jumpa jalan balik ke Riyadh. kesian nyer... (sempat posing walau tersesat..hehehe)

2) Di sepanjang perjalanan, memang kiri kanan desert, so ini lah padang pasir nyer, hugeeeee sgt



3) Yang ni lak yang pasir nyer warna merah....

4) Gambar yang atas ni, masa ngah lalu kat sini terjadi ribut pasir, tapi tak lah kuat sgt ribut tu, so dah nama nyer ribut, gambar pun beribut gak lar ye..hehehe. Kat bawah kanan lak, ntah apa2 jek, kat tgh2 desert pun diaorg nak buat amusement park, yang bulat tu kono2 macam eye on Malaysia lar. Yang sebelah kiri is petrol station, tak mcm kat Msia dia nyer R&R kan!!

5) Still padang pasir, cuma dah hampir nak sampai ke Dammam baru terbentang luas desert yang ada pokok2 (Gambar yang kat bawah tu)

6) Yang ini masa 2nd day nak ke Al-Khobar, so dari Al-Khobar bole terus ke Bahrain melalui jambatan ni, so kiri kanan laut pulak...




















7) Panjang bridge ni lebih kurang 27km, and di tengah2 nyer ada pulau buatan sebelum ke Bahrain. Gambar bawah tu, kat tengah2 jambatan (pulau buatan tu)

7) Masih atas jambatan...


8) Inilah dia check point nak ke Bahrain... dah tak jauh pun nak ke sana, cuma nak ada visa jek, sampai lah... lain kali lak aku nak kesana, InshaAllah

9) Yang ini lak pasir nyer sgt halus, n bila angin tiup, ia membukit.. Gambar ni masa dalam perjalanan nak balik ke Riyadh

10) Sama gak, masa on the way nak balik, dan yang tersesat jalan tu...hehehe... Haa yang best nyer bole nampak unta berkeliaran kat sini... nasib baik unta tu besar dari keta aku, if tak mau aku tangkap unta tu and ikat atas bumbung kete...hahahaaa

11) Ini lah dia hotel yang kitaorg lepak, Tulip Inn, biasa jer hotel, tapi ada spa lagi... Masa dah samapi Damman dan nak cari hotel ni, kira berpusing2 gak lah nak mencari... Laa sekali dah lalu pun, cuma tak perasaan jek

12)Pemandangan dari dalam bilik aku dan dari lobby

13) Playground ni terletak depan laut, pegi waktu tengahari, dah tu panas lak tu... sebab dah takde benda nak buat after pulang dari jambatan tu, so lepak jap kat sini... Salah satu yang ada di Cornice

14) Biasa lah aksi Anas,bila camera depan mata, mcm2 aksi yang nak dibuat nyer...aku blm sempat kira sampai 3 dan klik, dah sibuk nak tgk gambar dia... mcm ner tu???

15) Also pemandangan kat Cornice

16) Laut Cornice (ntah apa nama sebenar nyer, aku ngak tau daa).. Kat sini ramai yang datang lepak dan mandi kat, so bila yang pompuan nak mandi, dengan jubah2 sekali diaorg pakai, (gambar atas kanan). Ikut hati mcm nak mandi, tapi segan lah, so banyak lah nampak yang warna hitam jek kat dalam air tu...hehehe

17) Kapal tu pun nak lepak kat sini jap, ngah tunggu illegal migrate, nak bawa pulang ke negara masing2.... hahaha percaya ker apa aku ckp ni... aku gurau jek... Cuma tak berkesempatan nak saksikan sunset dan sunrise jek... Masa kat Bali dapat gak tgk sunset...cantik ooo


18) Inilah bilik hotel kitaorg. Gambar atas is entrance nyer, so masuk2 jek trus nampak dapur dulu, yang kat bawah hall nyer...quite big gak room nyer

19) Dapur dan cabinet nyer... Ade ke tak sediakan kettle, so kitaorg terpaksa beli kettle... aarghh apa daa mcm ni... so banyak bekalan kitaorg bawa, terutama maggie.... time malam2 if lapar, boleh pulun maggie tu, kan

20) Jeng jeng jeng, yang ni bilik beradu kitaorg...nampak mewah jer and mcm tak nak pakai jek katil tu...heiii mana bole tak nak pakai, rugi tu, abis tak kan nak tido atas lantai kot????



21) Bathroom and sink nyer, tapi tak berapa selesa, sebab leaking lah pulak dia nyer bath tub tu... ahh peduli apa aku, yang penting aku dapat berendam dalam tub tu....
Itu saja lah persembahan dari Damman dan Al-Khobar.... Walau tak lama kat sana, tapi pengalaman yang buat segala nyer jadi best... even this is 2nd time aku ke sini (masa first time, tak tido sana, pergi balik hari, lagi lah penat)... Ok lah, adios....

1 comment:

kacamata said...

Salam perkenalan daripada kacamata..