BAHAN DAN CARA :
Untuk Pastry
3 cawan tepung gandum
1/4 st garam
1/4 cawan minyak kacang
3/4 cawan air sejuk
Untu inti keju
1 1/2 cawan keju ricotta
1/4 cawan sugar caster
1 biji telur, dipukul sedikit
1 1/2 st serbuk kayu manis
Minyak untuk menggoreng
Gula icing, untuk hiasan
Ayak tepung dan masukkan garam ke dalam mangkuk adunan. Tuangkan minyak ditengah tepung, gaul hingga menjadi seperti bread crumb. Masukkan air dan uli hingga menjadi doh. Tutupkan doh dan biarkan selama 1 jam. Krimkan keju bersama gula hingga agak kembang dan masukkan telur serta serbuk kayu manis dan ketepikan. Canaikan doh, potong doh berbentuk bulat menggunakan pisau pemotong pastry lebih kurang 8cm. Masukkan 1 st inti keju ke dalam doh-doh yang telah dipotong, lipatkan dan tekankan hujung doh dengan garpu, ulang hingga kesemua doh dan inti habis. Panaskan minyak dan goreng pastry hingga kecoklatan. Angkat dan toskan. Bila pastry sejuk, taburkan gulas icing diatas pastry dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment