Pages

Caramel Cake





















BAHAN DAN CARA :
Untuk lapisan bawah
80gm biskut plain chocolate, dihancurkan
1 cawan tepung serbaguna
3 sb serbuk koko
2/3 cawan susu skim segar
1/2 cawan gula caster

Untuk topping
1 tin susu pekat manis
2 sb golden sirap
2 sb topping perasa caramel
1 st esen vanila atau kelapa

Panaskan oven 180C. Anda perlukan 18cm x 28cm loyang pembakar. Gris dengan butter dan ketepikan.
Campurkan biskut yang telah dihancurkan bersama tepung, serbuk koko ke dalam mangkuk dan masukkan sedikit demi sedikit susu segar, gaul sebati dan masukkan ke dalam loyang pembakar, tekankan hingga rata lalu dibakar selama 10-15 minit. Angkat dan ketepikan.
Dengan api yang kecil, masakkan kesemua bahan topping hingga mendidih, angkat dan tuangkan kedalam adunan yang telah dibakar tadi dan bakar lagi selama 10 minit. Angkat dan sejukkan, lalu dipotong bentuk segiempat. Hidangkan.

No comments: