Pages

Coconut Meringue and Almond Cake





















BAHAN DAN CARA :
1 biji putih telur
2 biji kuning telur
125gm gula caster
1 sb jus lemon
1 sb kulit lemon yang telah diparut
90gm semolina
1 st esen vanilla atau almond

Untuk Topping
2 biji putih telur
90gm gula demerara/gula perang
1/4 cawan kelapa kering

Panaskan oven 180C. Griskan 28cm x 18cm loyang pembakar.
Krimkan kuning telur bersama gula caster, jus lemon dan kulit lemon parut hingga pekat dan berkrim. Tuangkan semolina dan esen vanila atau badam ke dalam adunan. Ketepikan. Pukul putih telur hingga kembang, lalu dimasukkan dalam adunan semolina, gaul sebati. Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar dan ketepikan.
Untuk topping, pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula perang atau demerara dan kelapa kering sedikit demi sedikit, gaul sebati lalu tuangkan perlahan keatas adunan semolina dan ratakan. Bakar selama 35-40 minit atau hingga kek masak. Angkat dan sejukkan. Potong kek berbentuk segiempat. Hidangkan.

No comments: