Pages

Two-seed Crackers















BAHAN DAN CARA :
2 cawan tepung gandum
1 st baking powder
1 sb mustard seeds
2 sb bijan
60gm butter
1/2 cawan air sejuk

Panaskan oven 180C dan griskan dulang pembakar, ketepikan.
Ayakkan tepung, baking powder dan 1/2 st garam ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan bijan dan mustard seeds dan taburkan sedikit sebuk lada hitam dan garam. Masukkan butter ke dalam adunan tepung dan dengan  menggunakan hujung jari, sebatikan hingga menjadi seperti bread crumbs. Buat lubang di tengah dan masukkan air sejuk, kacau sebati hingga menjadi doh yang lembut. Bahagikan kepada 2 bahagian jika doh terlalu besar agar senang untuk membentukkannya. Bentukkan doh seperti sosej dan hiris setebal 5mm dan masukkan ke dalam dulang pembakar dan bakar selama 20-25 minit. Angkat dan sejukkan sebelum simpan dalam bekas kedap udara, dan boleh simpan selama 5-6 hari.