Pages

Corn Sticks


BAHAN DAN CARA :
7gm dry yeast
375ml air suam
1 sb madu
2 st serbuk jintan manis
1/2 st serbuk cili
405gm tepung gandum
3 batang daun bawang, dihiris halus
90gm parutan keju cheddar
60ml minyak zaitun

Masukkan yeast dan madu ke dalam air suam, biarkan hingga yeast berbuih, ketepikan. Ayakkan tepung gandum bersama jintan manis, serbuk cili dan masukkan keju dan daun bawang, gaul sebati. Buatkan lubang ditengah, masukkan adunan yeast dan minyak zaitun dan uli sehingga menjadi doh. Uli sebati doh, tutupkan dengan tuala basah dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Panaskan oven 220C. Keluarkan doh dan tumbukkan doh agar rata sedikit. Potong kecil-kecil doh dan gulungkan seperti bentuk sosej, lalu masukkan dalam loyang pembakar bergris dan biarkan sebentar dalam 10 minit. Kemudian masukkan doh ke dalam oven dan bakar selama 15 minit atau kecoklatan. Angkat dan hidangkan.