Pages

My Pudding Caramel




















BAHAN DAN CARA :
Untuk puding
10 biji telur
Satu tin susu pekat
Satu sudu tepung gandum
Sedikit esen vanila

Untuk caramel
Gula

Untuk puding. Pukul telur, susu pekat, tepung gandum, esen vanila. Tambahkan air lebih kurang setengah tin susu tadi. Ketika memukul, jangan terlalu kembang sehingga berbuih, ketepikan. Untuk caramel. Panaskan gula di dalam kuali sehingga cair, kacau selalu agar gula cair dengan sekata, tambahkan sedikit air. Jika sudah pekat keperangan, angkat dan ketepikan. Untuk mengukus. Dalam satu bekas tupperware, tuangkan sedikit karamel membentuk satu lapisan nipis di dasar bekas tersebut. Tuangkan adunan puding di atas lapisan karamel itu, sehingga lebih kurang seinci tebalnya. Masukkan bekas berserta adunan itu ke dalam steamer/pengukus. Kukus lebih kurang 20-30minit. Setelah masak, terbalikkan bekas tersebut di atas pinggan/dulang bagi mengeluarkan puding tersebut. Biarkan dan kemudian baru masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk.