Pages

Creamy Chicken Risotto


















BAHAN DAN CARA :
1 cawan beras arborio, cuci dan ketepikan
1/2 cawan cendawan butang, dihiris
1/2 biji bawang besar, dihiris
1 cawan isi ayam, dihiris
1 kiub stok ayam
1/2 cawan celery, dihiris
1/2 batang carrot, dimayang
1/2 cawan daun parlsey, dihiris
1/2 cawan parutan keju cheddar
1/2 cawan parutan keju mozarella
1/2 cawan krim putar
Air secukupnya
Garam dan pepper secukup rasa
1/2 cawan badam hiris atau pine nuts, untuk hiasan

Tumiskan bawang hingga harum dan masukkan kiub ayam, biarkan, lalu dimasukkan ayam, kacau rata.
Masukkan air dan krim lalu masukkan beras arborio dan tambahkan air jika beras belum masak sepenuhnya.
Bila hampir masak, masukkan cendawan, carrot, parsley dan celery, kacau rata dan rasakan.
Masukkan kesemua keju dan kacau sebentar.
Angkat dan hidangkan dengan badam atau pine nut.

Photobucket