Pages

MOROCCAN CHICKEN



BAHAN DAN CARA :
1 ekor ayam, potong 8 dan bersihkan
300ml stok ayam/sayur
2 biji bawang besar, dicincang halus
3 sb minyak zaitun
1 sb madu
1 st jintan dan 1 st ketumbar, sangrai dan kisar halus
1 sb serbuk cili dan 1 sb serbuk kayu manis, lebih pun bole
1 batang timun, potong memanjang
400gm kacang kuda dalam tin (jika ada) atau rendamkan kacang kuda semalaman
3 sb parsley, dihiris
Jus dari sebiji lemon
Garam n pepper

Masukkan kesemua bahan kecuali timun, kacang kuda, parsley dan jus lemon.
Masakkan hingga mendidih atau lebih kurang 25 min dan ayam empuk.
Masukkan timun, kacang kuda dan masak lebih kurang 10 min, baru masukkan parsley dan jus lemon. Rasakan. Angkat dan hidangkan bersama couscous atau nasi.

2 comments:

Amin said...

salam sweaty.
sedapnya.....minta sikit.
boleh..

Fiza Amran said...

nak pinjam resepi ekk nanti..