Pages

AYAM BAKAR JINTAN

BAHAN DAN CARA :
Untuk Ayam
Seekor ayam, dipotong 2 - bersihkan dan perapkan dengan jus lemon
1 biji bawang besar, dicincang
1 st jintan 
3 biji lada hijau,lebih pun bole
500ml stok ayam
Garam n pepper 

Untuk Croutun
2 keping roti putih, dipotong dadu dan bakar hingga coklat
1 biji telur
2 sb parsley
Garam n pepper
Cendawan shintake, dihiris nipis lalu digoreng bersama butter dan masukkan 1sb tepung gandum, rasakan, angkat dan ketepikan

1. Tumiskan bawang, lada hijau dan jintan hingga wangi, masukkan ayam dan kacau sebentar lalu masukkan stok ayam dan rasakan. Pindahkan ayam dan stok ke dalam dulang pembakar danbakar hingga ayam empuk dan kecoklatan. Keluarkan dan ketepikan.

2. Campurkan kesemua bahan untuk croutun, gaul sebati dan masukkan ke dalam cheesecloth atau cling film (sebab aku takde cheesecloth) dan gulungkan croutun, ketatkan dan ikatkan. Didihkan air lalu masukkan croutun, masakkan lebih kurang 5-10 min, angkat dan sejukkan lalu dipotong.

3. Potong ayam dan hiaskan dengan croutun, serta mashed potato atau pumpkin dan hidangkan.

3 comments:

Fiza Amran said...

yg kuning2 tue apa

Cik ERynn said...

yg kuning kentang putar ke kak? perghh da le tengah lapar ni

Amin said...

salam.
kbr tuan rumah.
dtg nak mengopy resepi.