Untuk Shortbread
200gm all purpose flour
50gm serbuk koko
75gm gula caster
175gm butter
Untuk Caramel
1 tin susu pekat
100gm gula pasir
100gm butter
200gm coklat putih, untuk topping atas caramel
1. Campurkan kesemua bahan untuk shortbread, uli sehingga sebati dan menjadi seperti crumbs. Masukkan adunan ke dalam loyang pembakar dan tekankan rata, bakar lebih kurang 20 mins pada suhu 180C. Kelarkan dan ketepikan.
2. Masak kesemua bahan caramel dengan api kecil, kacau hingga pekat dan berkilat dan tuangkan atas shortbread, ratakan dan biarkan sejuk. Ketepikan.
3. Panaskan coklat putih dgn cara double boiler, bila cair, sejukkan sebentar sebelum tuangkan keatas shortbread caramel tadi. Potong dan hidangkan.
P/S : Ni bole buat masa raya, tapi guna acuan tuk bentuk lebih menarik....ermmmm
5 comments:
wahh.. idda yummy jer resepi tue... kita share resepi yer... tq
dikala diriku sedang berpuasa...
huhuhuhu~~ sabar2~ :P
alamak terliurnyaa ..
nak cuba la ni!
PnS : Ala copy jek rexeipi tu, x yah tnya2
nana : Esok br nak ganti puasa for 2nd day
Zither : Hehe, terliur ea, amek lah..siannye
Ryn : Senang jek nak buat, dh buat pos kat sini tau
Post a Comment