Pages

CHOCOLATE CARAMEL SHORTBREAD



BAHAN DAN CARA :
Untuk Shortbread
200gm all purpose flour
50gm serbuk koko
75gm gula caster
175gm butter

Untuk Caramel
1 tin susu pekat
100gm gula pasir
100gm butter
200gm coklat putih, untuk topping atas caramel

1. Campurkan kesemua bahan untuk shortbread, uli sehingga sebati dan menjadi seperti crumbs. Masukkan adunan ke dalam loyang pembakar dan tekankan rata, bakar lebih kurang 20 mins pada suhu 180C. Kelarkan dan ketepikan.

2. Masak kesemua bahan caramel dengan api kecil, kacau hingga pekat dan berkilat dan tuangkan atas shortbread, ratakan dan biarkan sejuk. Ketepikan.

3. Panaskan coklat putih dgn cara double boiler, bila cair, sejukkan sebentar sebelum tuangkan keatas shortbread caramel tadi. Potong dan hidangkan.


P/S : Ni bole buat masa raya, tapi guna acuan tuk bentuk lebih menarik....ermmmm


Photobucket

5 comments:

Fiza Amran said...

wahh.. idda yummy jer resepi tue... kita share resepi yer... tq

Ida Sazarina said...

dikala diriku sedang berpuasa...
huhuhuhu~~ sabar2~ :P

joonie-girl said...

alamak terliurnyaa ..

Cik ERynn said...

nak cuba la ni!

Idda Hashim said...

PnS : Ala copy jek rexeipi tu, x yah tnya2

nana : Esok br nak ganti puasa for 2nd day

Zither : Hehe, terliur ea, amek lah..siannye

Ryn : Senang jek nak buat, dh buat pos kat sini tau