Pages

Hina Islam, Bertudung & Bermaksiat Lebih Besar Dosa

"Amat memalukan, saya baru jumpa satu video yang tunjukkan pasangan melayu ditangkap di tasik-tasik dan tempat awam tengah bercumbuan, apa pandangan ustaz, hampir 95 % darinya bertudung jenis tak sempurna tu ustaz, ustaz tau tak?" tanya seorang pendengar kuliah saya sejurus selepas kuliah saya berkenaan aurat. Kemudian selang beberapa hari, pemuda ini menghantar email kepada saya beserta satu petikan video yang dimaksudkan. La Hawla Wala Quwwata Illa Billah..wa Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun..memang amat mendukacitakan.
Pemuda itu juga menulis seperti 'kepeningan' dan 'kebingungan' dengan persekitaran ini dengan katanya. "Boleh tak agaknya saya buat kesimpulan bahawa hampir semua wanita yang bertudung pendek atau fesyen, dengan kain belah atau baju sempit atau baju kurung biasa, semua ni jenis yang 'murah' dan boleh diajak seks bebas dengan mudah hari ni, apa pandangan ustaz?" Mengurut dada saya mendengar kesimpulan pemuda berpakaian kemas dan bekerjaya profesional ini. Sudah tentu amat marah para wanita dengan kesimpulan si pemuda ini.

"Saya hanya masih percaya dengan wanita yang berjubah dan bertudung labuh sahaja sekarang ini ustaz, harapnya mereka dapat pertahan maruah dan kesucian mereka serta tak jadi macam si pemakai tudung pendek yang terbukti tiada banyak beza dengan free hair" katanya lagi dengan tegas.

Selepas pemuda ini mengutarakan pendiriannya barulah saya memberikan penjelasan panjang lebar. Bagaimanapun saya belum berhasrat menyebutnya di ruangan ini, cukuplah saya dedahkan betapa kecewanya pemuda profesional ini dengan apa yang berlaku di hadapan matanya.

Kesimpulannya, wahai wanita bertudung kembalikan maruah anda dengan tutupan aurat yang sebenarnya, akhlak wanita Islam yang sebenarnya, janganlah merosakkan imej Islam itu dengan maksiat yang amat dimurkai Allah SWT. Sesungguhnya kenikmatan duniawi amat amat sementara, carilah kenikmatan akhirat yang kekal abadi.

Dari sudut hukum pula, hal wanita bertudung yang melakukan maksiat, dosanya sudah tentu lebih hebat dari wanita yang tidak bertudung yang melakukan maksiat. Hal ini boleh difahami dari ayat seperti :-

ينساء النبي لستنّ من يأت منكنّ بفاحشة مبينة يضاعف لها العذاب ضعفين

Ertinya : Wahai isteri-isteri Nabi, barangsiapa di antaramu yang melakukan maksiat dengan jelas, maka di gandakan azab buatmu dua kali ganda" ( Al-Ahzab : 59 )

Memang benar ayat ini ditujukan khas buat isteri-isteri Nabi SAW disebabkan kemulian dan kedudukan mereka yang sangat mulia, bagaimanapun ayat ini sebenarnya menggariskan bahawa setiap kali bergandanya kemuliaan, maka bergandalah dosanya (jika melakukan maksiat), demikian hukuman ke atas wanita bebas lebih berat dari wanita hamba sahaya di zaman silam. Dikatakan sebabnya adalah kerana bertambahnya mudarat dan penghinaan kepada Nabi SAW (Al-Jami' Li Ahkam AL-Quran ; AL-Qurtubi, 14/ 114 dengan sedikit pindaan )

Demikian jualah bagi wanita bertudung yang telah menaik tarafkan kedudukannya dengan kemuliaan Islam, tetapi kemudiannya melakukan maksiat. Maka jika bersandarkan kaedah di atas, jelaslah dosa mereka bertambah besar kerana maksiat itu sendiri dan merosakkan imej Islam secara jelas. Bertawbatlah. Demikian juga halnya maksiat (termasuk pelaburan internet yang disepakati haram secara sepakat ulama dunia dan Malaysia) yang dilakukan oleh seorang ustaz yang jauh lebih besar dosanya dari dosa oleh lelaki biasa di sebabkan imej dan kedudukan yang dibawanya.

Ikan Sambal Tomato















 BAHAN DAN CARA :
3 ekor ikan talapia, dibersihkan dan lumurkan dengan kunyit dan garam untuk menggoreng
3 biji tomato
10 biji cili padi
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 cm halia
1 st serbuk kunyit
1 st serbuk ketumbar
1 st jintan manis
Daun ketumbar, dihiris kasar

Gorengkan ikan terlebih dahulu, angkat dan ketepikan. Kisar kesemua bahan kecuali daun ketumbar lalu ditumis dan biarkan hingga kuah agak mengering. Masukkan ikan dan balik-balikkan ikan agar kuah meresap ke dalam ikan. Angkat dan taburkan dengan daun ketumbar, hidangkan.

ManDy (SpiCy ChiCken with RiCe)

  




















BAHAN DAN CARA :
1 ekor ayam, dipotong 8
1 cawan beras basmati, cuci dan toskan 
2 sb ghee
2 helai daun salam (bay leaves)
1 biji bawang besar, ditumbuk
2 bulas bawang putih, ditumbuk
6 biji buah pelaga 
5 biji cengkih
2 batang kayu manis 
2 biji limau kering (ianya berwarna hitam), jika ada 
1 st jintan manis
1 st ketumbar biji 
Garam dan serbuk lada hitam, untuk rasa
1 st halia tumbuk
1 st buah pelaga, dikisar halus 
1 tin tomato sauce/paste 

Untuk hiasan
1/2 biji lemon, untuk diperahkan atas ayam
Pine nuts dan raisins, jika suka
1 cawan gerber (sejenis sayur yang seakan bayam, tapi baunya seperti kacang tanah), jika ada
1 cawan acar bawang - (Sebiji bawang besar, dihiris halus dan dicampurkan dengan daun ketumbar yang dihiris kasar, lalu diperahkan lemon dan digaul bersama)

Panaskan ghee dalam periuk yang besar dan masukkan bawang besar, bawang putih dan halia, tumis hingga harum baru masukkan daun salam, buah pelaga, kayu manis, limau kering, jintan manis dan buah pelaga yang telah dikisar halus, rasakan dan kacau rata, biarkan sebentar. Kemudian masukkan tomato paste. Kacau dan biarkan agak pekat, lalu masukkan ayam. Gaul sebati dan masakkan selam 35 minit. Angkat dan ketepikan. Untuk nasi, masukkan beras ke dalam periuk ayam tadi dan tambahkan air, biarkan nasi matang dan ketepikan. Sementara nasi masak, panggangkan ayam yang telah dimasak tadi hingga kecoklatan. Angkat dan hidangkan bersama nasi dan hiasan yang lain.

BaRu NaK berZiaRah...

Setelah lima hari raya, baru ada masa aku nak melawat kengkawan yang ada kat sini (macam ramai sgt kawan yang aku ada ye...hehehe).. Tadi siang after asar, aku pergi ke rumah jiran lama aku, beraya.... kat sini raya mereka tak macam kat Msia, tak berapa meriah sgt pun...If kat Msia ni, aku rasa dah nak abis raya pun aku masih boleh berkunjung lagi ke umah kawan2....hahaha dah nama nyer raya sebulan, mestilah sebulan kena rayakan...betul tak.... ok, balik pada jiran aku tadi tu, tak banyak hidangan yang dia beri.... ala aku bukan kisah sgt pun apa yang dia bagi, yang penting aku dah beraya kat umah dia.... Haaa Anas dapat duit raya 100 riyal, ee banyak tu.... apa lagi, biar aku yang pegangkan duit nyer, dia baby lagi, tak tau nak belanjakan duit tu, bagi kat aku... aku simpan kan lah duit tu, bukan aku nak pun.... Adalah kat 1 hour 45 minit gak kat umah dia....after that we go to Kuwaiti Souk (tempat ni jual mcm2, dari baju, perabut, carpet, jajan lah...dan lain2 lagi lah), bayar balance duit perabut.... (beli perabut baru daa....hehehe show off jap)... Ala beli almari baju jek, sebab end of december, adik ipar aku nak datang (adik ipar aku ni lebih tua dari aku...aku jek muda, tak tua2...hehehe perasaan nyer), sebab tu nak siap2 kan dulu, senang... nanti last minit baru nak beli n mengemas, mau aku 'berkungfu' masa tu.... memang tak sempat segala lah.... kan aku gak yang susah.... lagi pun, InshaAllah aku nak balik JB during school holiday tu.... sapa yang nak tolong hubby aku kemaskan smue.... Since semalam dah banyak gambar aku letak, ari ni macam takde gambar lak nak letak... kang letak gambar aku.... orang bosan lak... asik muka aku jek... tapi kan, dah blog aku... so aku mesti nak letak muka aku walau tak banyak pun.... hehehe biarlah org mau kata apa, yang penting aku hepi...



Saja jek nak tayang gambar ni... masa ni raya tahun lepas, sebab tahun ni tak balik, so aku tepekkan yang last year nyer gambar jek lah... apa yang penting... gambar aku...

PeRsemBahan DAri DaMMam dan Al-KhObAR

Tok..tok..tok.. Assalamualaikum, kami datang nak beraya ni..... Apa kabar smue? Semalam baru balik dari Dammam dan Al-Khobar.... huhhh penat nyer, perjalanan memakan masa 3-4 jam (mcm dari JB ke KL daa), tapi memang seronok, sebab dah lama tak jalan jauh2 ni, lagi2 lah naik kereta jek... so di sepnajang perjalanan memang banyak desert lah, kiri kanan desert...tak kan hutan lak kan...hehee macam ada hutan kat sini daa.... Masa nak pergi ke Dammam, memang takde masalah, smooth jek perjalanan, kereta tak banyak... masa balik ada masalah.... haaaa nak tau apa dia... nak kata tersesat, tak gak... cuma salah masuk jalan... so after 50km baru jumpa road to Riyadh, so bayangkan betapa jauh nyer kami tersalah jalan.... dah tu kiri kanan seluas-luas alam desert tu, after 10km jek baru ada kereta lain, itupun the other side of the road.... Balik pada Dammam lak, waktu solat nyer cepat half hour dari Riyadh... Kitaorg lepak kat hotel Tulip Inn, ala tak glamer pun hotel nyer, tapi depan laut, so our room view is laut lar, walau nampak separuh.... sampai sana on first raya about 2pm gak... sampai jek, terus lepak, after isyak baru kluar, nak tengok firework (bunga api daa)... ingat ada, mmmm takde pun.... then we go shopping skit kat C4, pastu lepak kat laut... tgk orang mancing... ok lar... tapi sini cuaca nyer memang humid...berpeluh2 akak, malam pun sama gak quite panas... 2nd day baru pegi ke Al-Khobar (tak jauh pun, lbh kurang 10km perjalanan dari Dammam). Dari al-khobar akan naik jambatan yang panjang nyer 27km, pastu kat tengah2 nyer ada pulau buatan.... and also check point ke Bahrain... cuma nak ada visa jek utk ke sana...lain kali aku nak ke Bahrain lak.... ramai orang nak ke Bahrain masa tu... tak lama pun kat sana, pastu trus lepak2 kat cornice (dipanggil cornice sebab sepanjang jalan ni ada laut dan dekat dengan laut, so they called it Cornice)... tengahari buta lepak kat sana...boleh legam aku ooi... Ok lah kat bawah ada skit gambar dan cerita di sebalik gambar tu...saksi kan lah yer...


1) Gambar sebelum dan selepas ke Dammam, biasa lar mesti gambar tuan punyer blog dulu yang dipamerkan.... Gambar bawah kanan tu, masa on the way nak balik, tersesat sejauh 50km ooi, jauh tu.... baru jumpa jalan balik ke Riyadh. kesian nyer... (sempat posing walau tersesat..hehehe)

2) Di sepanjang perjalanan, memang kiri kanan desert, so ini lah padang pasir nyer, hugeeeee sgt



3) Yang ni lak yang pasir nyer warna merah....

4) Gambar yang atas ni, masa ngah lalu kat sini terjadi ribut pasir, tapi tak lah kuat sgt ribut tu, so dah nama nyer ribut, gambar pun beribut gak lar ye..hehehe. Kat bawah kanan lak, ntah apa2 jek, kat tgh2 desert pun diaorg nak buat amusement park, yang bulat tu kono2 macam eye on Malaysia lar. Yang sebelah kiri is petrol station, tak mcm kat Msia dia nyer R&R kan!!

5) Still padang pasir, cuma dah hampir nak sampai ke Dammam baru terbentang luas desert yang ada pokok2 (Gambar yang kat bawah tu)

6) Yang ini masa 2nd day nak ke Al-Khobar, so dari Al-Khobar bole terus ke Bahrain melalui jambatan ni, so kiri kanan laut pulak...




















7) Panjang bridge ni lebih kurang 27km, and di tengah2 nyer ada pulau buatan sebelum ke Bahrain. Gambar bawah tu, kat tengah2 jambatan (pulau buatan tu)

7) Masih atas jambatan...


8) Inilah dia check point nak ke Bahrain... dah tak jauh pun nak ke sana, cuma nak ada visa jek, sampai lah... lain kali lak aku nak kesana, InshaAllah

9) Yang ini lak pasir nyer sgt halus, n bila angin tiup, ia membukit.. Gambar ni masa dalam perjalanan nak balik ke Riyadh

10) Sama gak, masa on the way nak balik, dan yang tersesat jalan tu...hehehe... Haa yang best nyer bole nampak unta berkeliaran kat sini... nasib baik unta tu besar dari keta aku, if tak mau aku tangkap unta tu and ikat atas bumbung kete...hahahaaa

11) Ini lah dia hotel yang kitaorg lepak, Tulip Inn, biasa jer hotel, tapi ada spa lagi... Masa dah samapi Damman dan nak cari hotel ni, kira berpusing2 gak lah nak mencari... Laa sekali dah lalu pun, cuma tak perasaan jek

12)Pemandangan dari dalam bilik aku dan dari lobby

13) Playground ni terletak depan laut, pegi waktu tengahari, dah tu panas lak tu... sebab dah takde benda nak buat after pulang dari jambatan tu, so lepak jap kat sini... Salah satu yang ada di Cornice

14) Biasa lah aksi Anas,bila camera depan mata, mcm2 aksi yang nak dibuat nyer...aku blm sempat kira sampai 3 dan klik, dah sibuk nak tgk gambar dia... mcm ner tu???

15) Also pemandangan kat Cornice

16) Laut Cornice (ntah apa nama sebenar nyer, aku ngak tau daa).. Kat sini ramai yang datang lepak dan mandi kat, so bila yang pompuan nak mandi, dengan jubah2 sekali diaorg pakai, (gambar atas kanan). Ikut hati mcm nak mandi, tapi segan lah, so banyak lah nampak yang warna hitam jek kat dalam air tu...hehehe

17) Kapal tu pun nak lepak kat sini jap, ngah tunggu illegal migrate, nak bawa pulang ke negara masing2.... hahaha percaya ker apa aku ckp ni... aku gurau jek... Cuma tak berkesempatan nak saksikan sunset dan sunrise jek... Masa kat Bali dapat gak tgk sunset...cantik ooo


18) Inilah bilik hotel kitaorg. Gambar atas is entrance nyer, so masuk2 jek trus nampak dapur dulu, yang kat bawah hall nyer...quite big gak room nyer

19) Dapur dan cabinet nyer... Ade ke tak sediakan kettle, so kitaorg terpaksa beli kettle... aarghh apa daa mcm ni... so banyak bekalan kitaorg bawa, terutama maggie.... time malam2 if lapar, boleh pulun maggie tu, kan

20) Jeng jeng jeng, yang ni bilik beradu kitaorg...nampak mewah jer and mcm tak nak pakai jek katil tu...heiii mana bole tak nak pakai, rugi tu, abis tak kan nak tido atas lantai kot????



21) Bathroom and sink nyer, tapi tak berapa selesa, sebab leaking lah pulak dia nyer bath tub tu... ahh peduli apa aku, yang penting aku dapat berendam dalam tub tu....
Itu saja lah persembahan dari Damman dan Al-Khobar.... Walau tak lama kat sana, tapi pengalaman yang buat segala nyer jadi best... even this is 2nd time aku ke sini (masa first time, tak tido sana, pergi balik hari, lagi lah penat)... Ok lah, adios....

CaRaMel BreAD pUddiNg



Resepi dari Hanieliza















BAHAN DAN CARA :
10 keping roti, dibuang tepinya
5 sb sos caramel
1 tin susu segar (gunakan tin buah coctail untuk menyukat)
1 tin air buah dari fruit cocktal / peach
2 biji telur
1/2 cawan gula
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung kastad
1 tin buah koktel / peach - Untuk hiasan


Panaskan kukusan. Tuangkan sedikit sos caramel diatas loyang sebagai glaze dan susunkan roti yang telah dipotong segiempat. Campurkan kesemua bahan kecuali untuk hiasan, dan tapis. Masukkan bancuhan ke dalam loyang, tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis dan kukus selama 45-60 minit. Angkat dan biarkan puding sejuk, kemudian baru terbalikkan ke dalam pinggan besar. Susunkan dengan isi buah fruit cocktail atau buah peach. Sejukkan. Keluarkan dan hidangkan.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri


Assalamualaikum buat semua Muslim di mana jua berada. Selamat Hari Raya Aidil Fitri diucapkan terutama pada anak2 Mohamad Ishak, Intan Nur Shafinaz dan Ahmad Idham, ayahanda tersayang Hashim bin Yahya dan mama, adik beradik Haslina, Hasliza, Tun Abdul Razak, Yahya Putra dan Tun Ismail dan saudara mara yang tersayang. Juga buat sahabat yang mengenaliku terutama Suejoshua (Cik), Intan Marzueani, Noryanti, Jun Daud dan ramai lagi. Walaupun aku tak balik beraya tahun ni, aku tetap beraya juga walaupun bertiga jek (hubby dan Anas).... heheheheee.... Makan yang sedap2 tu ingat lar kat aku, if bole pos kan best, bole kau orang pos kat aku.... Apapun aku mohon maaf, memang ada terkasar bahasa pun dengan semua ni, halalkan apa yang aku terambil sengaja atau tak, makan dan minum tu minta kebenaran ke tak...so halalkan lah yer.... if ada hutang ker, kira halal juga lar...hahaha.... hutang tak leh kira halal, unless dia kata halal..if tak kena bayar, nanti kena tuntut kat 'sana'.... aku gak susah.... sapa yang ada hutang aku tu, sila lar bayar...kah kah kah.... Ok aku ngah nak siap2 gak ni nak merayap ke Damam lepak sana 3d 2n, perjalanan makan masa lebih kurang 2-3 hours gak.... ketemu lagi bila aku balik, InshaAllah..... aku relax jap 2-3 hari ni, if tak asik mengadap komputer jek...otak pun bole pening.... Pening ker.... lagi suka ada lar... haaaa. Wasalaam...

BuaT AnaKku AhMAd IDham

 

zwani.com myspace graphic comments



Buat anakku Ahmad Idham yang berada di Johor Bahru. Selamat ulang tahun yang ke-11. Moga Ahmad bertambah tabah mengahadapi sebarang dugaan, panjang umur dan murah rezeki. Kurangkan bermain dan banyakkan membaca. Love u always sayang, mmuahh



Ayam Bakar Lemon



























BAHAN DAN CARA
2 ekor ayam kecil, dibelah dua
2 biji bawang besar, dicincang
2 biji lada merah, dicincang
2 ulas bawang putih, dicincang
1 batang daun bawang, dihiris kasar
1/4 cawan minyak kacang
1/4 cawan jus lemon

Tekankan ayam yang telah dibelah tadi hingga agak leper dan ketepikan. Masukkan lada merah, bawang putih, bawang merah, minyak kacang, daun bawang dan jus lemon ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga lumat lalu dilumurkan pada ayam. Perapkan ayam selama 1 jam atau semalaman. Keluarkan ayam dari bahan perapan, masukkan ayam ke dalam loyang pembakar, tuangkan sisa perapan keatas ayam dan bakar selama 40 minit atau ayam matang. Angkat dan hidangkan.

Coconut Meringue and Almond Cake





















BAHAN DAN CARA :
1 biji putih telur
2 biji kuning telur
125gm gula caster
1 sb jus lemon
1 sb kulit lemon yang telah diparut
90gm semolina
1 st esen vanilla atau almond

Untuk Topping
2 biji putih telur
90gm gula demerara/gula perang
1/4 cawan kelapa kering

Panaskan oven 180C. Griskan 28cm x 18cm loyang pembakar.
Krimkan kuning telur bersama gula caster, jus lemon dan kulit lemon parut hingga pekat dan berkrim. Tuangkan semolina dan esen vanila atau badam ke dalam adunan. Ketepikan. Pukul putih telur hingga kembang, lalu dimasukkan dalam adunan semolina, gaul sebati. Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar dan ketepikan.
Untuk topping, pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula perang atau demerara dan kelapa kering sedikit demi sedikit, gaul sebati lalu tuangkan perlahan keatas adunan semolina dan ratakan. Bakar selama 35-40 minit atau hingga kek masak. Angkat dan sejukkan. Potong kek berbentuk segiempat. Hidangkan.

Chocolate Fudge Cake




















BAHAN DAN CARA :
Untuk Kek
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sb baking powder
3/4 cawan serbuk koko
1 st serbuk kayu manis
1 cawan susu skim segar
2 sb jus lemon
1 st esen vanilla
1/2 cawan gula caster

Untuk Filling
1/2 cawan jam aprikot
1/2 cawan sour cream
1 sb madu
1 st esen vanilla

Untuk Fudge Topping
1/4 cawan corn syrup
4 sb coklat chips
1/4 cawan serbuk koko
2 sb susu skim segar
4 sb gula icing
1 sb coklat masak yang telah diparut (untuk hiasan)
2 sb walnut, jika suka

Panaskan oven 175C dan griskan loyang pembakar bulat.

Untuk kek. Ayakkan tepung, baking powder, serbuk koko dan serbuk kayu manis ke dalam mangkuk, ketepikan. Campurkan susu, esen vanilla, gula caster dan jus lemon ke dalam mangkuk dan masukkan ke dalam adunan tepung dan gaul rata agar sebati. Masukkan adunan ke dalam loyang pembakar dan bakar lebih kurang 65 minit atau hingga kek masak. Biarkan sejuk baru dipotong tengah, dan ketepikan.
Untuk filling. Campurkan madu, sour cream dan esen vanilla dan gaul sebati. Ketepikan.
Untuk fudge topping. Panaskan corn syrup, jangan sampai mendidih. Campurkan corn syrup bersama serbuk koko, susu dan gula icing. Gaul sebati hingga menjadi batter dan masukkan coklat chips. Ketepikan.
Untuk menghias. Sapukan aprikot jam pada bahagian tengah kek yang telah dipotong dan sapukan filling keatas jam dan tutup dengan lapisan atas kek. Tuangkan fudge topping keatas kek dan taburkan dengan coklat masak yang telah diparut dan walnut. Hidangkan.

Banana Chiffon Pie






















BAHAN DAN CARA :
Untuk Lapisan Bawah
12 keping biskut susu Marie atau Arrowroot, dihancurkan
1/2 cawan cornflakes, dihancurkan
1 sb susu tepung
1 st serbuk kayu manis
5 sb jus oren

Untuk Filling
400gm manga, di puree (manga yang telah dikisar hingga lumat)
200gm low fat yogurt
100gm krim keju
1 paket agar-agar pisang
1 cawan air panas
1 biji pisang, dihiris nipis untuk hiasan

Campurkan kesemua bahan lapisan bawah, gaul sebati. Masukkan ke dalam pie dish (loyang yang berbentuk seperti bunga) dan tekankan adunan hingga rata. Sejukkan adunan ke dalam peti sejuk sehingga filling siap. Untuk filling. Masukkan agar-agar pisang ke dalam air panas, kacau dan ketepikan. Campurkan krim keju, yogurt, manga puree dan kacau rata. Kemudian masukkan kedalam adunan agar-agar, gaul sebati. Tuangkan adunan tersebut keatas biskut yang telah disejukkan, dan sejukkan kembali selama 2-3 jam. Keluarkan dan hiaskan dengan hirisan pisang. Hidangkan.

Pergi Tak Kembali (Rabbani)

Setiap insan pastikan merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang akan dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayu alunan suara
Cemas di dada lemah tak bermaya
Terbuka hijap di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baiklah atau sebaliknya

Amalan dan taqwa jadi bekalan
Sejahtera, bahagia pulang…kesana
Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri

Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim
Terbaring sempit seluas pusara
Soal bicara terus bermula

Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi
Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kanangan

Diiringi doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi
Walau aku tahu lewat pemergian Asri bin Ibrahim (vokalis nasyid Rabbani) sebentar tadi dan dah hampir sebulan meninggal, hanya Al-Fatihah yang dapat kusedekahkan buat arwah. Moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan digolongan ornag yang beriman, InshaAllah Amin....

FresH FrUit SalaD























BAHAN DAN CARA :
1 biji oren, dipotong dadu
1 biji epal, dipotong dadu
1 biji pisang, dihiris serong
2 biji strawberi, dibelah dua
2 sb jus oren
1 sb parutan kulit lemon
* 3 sb whipping cream, diputar sedikit kembang
* 2 sb madu
* Secubit serbuk vanilla
(Bahan * dicampur bersama dan kacau sebati)


Campurkan kesemua bahan, kecuali pisang. Gaul sebati bersama jus lemon agar epal tidak lebam warnanya.
Tuangkan whipping cream keatasnya. Masukkan pisang ketika hendak menghidang dan taburkan parutan kulit lemon.

NaSi AyAm BaKar


















BAHAN DAN CARA :
Untuk Nasi
1 cawan beras, cuci dan toskan
3 sb lemak ayam
3 biji bawang merah, ditumbuk
1cm halia, ditumbuk
2 ulas bawang putih, ditumbuk
1 helai daun pandan, disimpul
Garam dan gula, untuk rasa

Untuk Sop
2 ulas bawang putih, ditumbuk
2 biji bawang merah
1cm halia, ditumbuk
2 keping bahagian dada ayam, dihiris tebal
2 batang celery, dihiris nipis

Untuk Marinate Ayam
1 sb kicap manis
1 sb sos tiram
1 sb sos cili
1 sb sos tomato
1 sb soya sos
1 sb minyak bijan
2 ulas bawang putih, ditumbuk
2 biji bawang merah, ditumbuk
1 biji lemon, ambil jusnya
1 sb minyak zaitun
Garam dan serbuk lada hitam, untuk rasa
* Kesemua bahan dicampurkan, kacau sebati dan tuangkan keatas ayam, perapkan selama 1 jam.

Untuk Sos
2 sb sos cili
1 sb sos tomato
3 biji lada merah
1 st cuka

Untuk nasi. Panaskan kuali dan masukkan lemak ayam, biarkan berminyak lalu masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk, tumiskan sebentar dan masukkan ke dalam beras yang telah dicuci dan masakkan nasi seperti biasa. Masukkan daun pandan, garam, gula dan rasakan. Biarkan dan ketepikan. Untuk sop. Tumiskan sebentar bawang merah, bawang putih dan halia lalu dimasukkan ayam dan celery, tambahkan air. Rasakan, biarkan mendidih dan ketepikan. Untuk sos. Masak kesemua bahan sos, didihkan. Angkat dan ketepikan. Untuk ayam. Susun ayam dalam dulang pembakar, tuangkan air perapan ayam dan bakar ayam sehingga matang dan kecoklatan, angkat dan masukkan ke dalam pinggan hidang dan tuangkan kuah perapan ayam keatasnya.
Saran sajian : Hiris nipis sebiji tomato, 1 batang timun dan segenggam daun salad (dihiris kasar), susun diatas pinggan hidang dan susunkan ayam diatasnya. Hidangkan bersama nasi, sop dan sos.

Aku masak semalam....

Semalam aku masak, chicken stew jek, makan dengan roti, sebab hubby nak makan dan lagipun tinggal tu jek lauk yang ada, so aku abiskan dan sahur tadi pun aku makan lauk yang sama... imgat nak shopping petang ni, mcm malas lak...esok je lah sebab weekend, leh lama skit kat luar... mmm ntah2 mcm tu ari, last2 pas asar baru kluar, pastu sana sini jammed... whua whua whua.... Rasanye hari ni aku akan masak bakso lagi lah, sebab bakso mentah tu ada lagi, baik aku gunakan... membazir dah beli tapi tak nak makan, berdosa tau.... Ntah esok or ari ni aku nak melawat jiran yang baru bersalin tu, terpaksa aku pergi walau dalam keadaan malas.. hehehe... Yang buat aku malas nak kluar skrg ni, satu, sebab puasa dan kedua, nak bersiap tu, maklum lah org pompuan, siap lambat skit... tapi bila dah siap dan dah kluar mcm tak nak balik pulak... hahaha ini orang pun ada ek.... Aku dapat call dari kawan aku semalam, dia kat Melbourne, dia tengok aku nyer blog, satu patah pun dia tak tau apa aku tulis, bila tengok resepi semua bahasa malaysia, mana dia nak faham, sebab dia bukan org melayu... laaa patut lah... ada ke dia suruh aku updatekan dalam english all the receipe, mak ooi berapa banyak daa nak translate, akak tak larat, so aku cakap kat dia, mana yang dia nak jek aku translate kan... hehehe sorry yah....

AnaS nyER keLEtAH


Anas ni umur nyer belum 2 tahun, november ni baru 2 tahun, tapi dah bole cakap few words like car, cat, watar (water), bird, shok (sock), book, kakak, one two tee (three lah tu, bila sebut one two tak dengar pun, yang tee tu baru jelas...hehehe), teeth, nose, moth (mouth), mik (milk) dan banyak lagi.... dan tiap kali aku solat, mulut nyer akan berbuih2 baca ntah apa2 ayat jek, bila time sujud, dia terlungkup kat atas sejadah nyer macam nak terbang..... nak jadi superman lah pulak....hehehe..... Apapun dia lah penawar rindu aku pada 3 orang anak yang kat JB tu, dia lah penghibur di kala aku keboringan dengan papa nyer...biasa lar tu....

hAri mEraYap DAn memPOkaiKan DuiT hUBBy

Hari ni weekend dan pagi tadi, lebih kurang jam 5.30am (kat sini jam 5.10am dah terang, cuma matahari jek belum kluar lagi), aku dan hubby amek keputusan untuk kluar makan angin...angin pagi pulak lah..... so aku pun cincai2 jek siap, nak cepat lah katakan.... sekali dia ajak pegi satu tempat... tempat ni memang orang selalu buat exercise, samada walking or jogging... dah lah aku pakai kasut tumit tinggi (ala skit jek tinggi nyer), so aku dengan kasut tinggi skit tu berjalan lah, bayangkan bagaiman keadaan aku, memang aku tak senang nak jalan...ada gak org tengok aku semacam (ahh pedulikan orang lain, aku bukan kacau dia...hahaha). Alamak....sekali ada lak orang ehem ehem kat aku, nak ngorat lar tu.....ingat aku single ker....hahaha tak nampak ker aku jalan dgn Anas, pula tu hubby jalan kat depan....tapi aku buat tak tau jek, lantak kau lah nak ngorat ker ape....Tak lama pun kat sana, adalah kat 45 minit jek, hubby tak larat, aku larat lagi if lagi 1 jam jalan, maklumlah tak posa lagi....hehehe patut lah larat nak jalan lagi.... Pas dah balik umah, aku sambung tidur balik...hehehe tak lama pun, adalah 1 jam, ala tido ayam jek... Then after zuhur, aku kluar merayap lagi, SHOPPING....... shopping baju2 aku dan Anas, apa lagi terkoyak skit hubby nyer kocek..... sekali2 terkoyak takpe, jangan selalu...ala selalu pun apa salah nyer....hehehe sayang, no angry haaa..... Aku ni memang tak leh tengok baju, semua nak beli kalau boleh, kalau dah beli byk2, mana nak letak baju tu ye (cik kak oi, cukup2 lah beli baju, dah berlambak dalam almari tu, nak letak atas almari lak ker....hehehe) Dah abis shopping baju, pegi lak Carefoour, beli barang dapur (haaa aku ni tak abis2 dengan barang dapur... abis apa lagi.....), abis dah hari merayap seminggu sekali, apa lagi amek kesempatan lah.....


Yang ni matahari tau, bukan bulan ye... lebih kurang jam 5.30am aku snap gambar ni..... kat JB, lebih kurang jam 7am baru nampak matahari.... 
Ini lah tempat walking and jogging tu, ni baru separuh jek aku amek gambar nyer, lagi setengah ehh, mau 1 jam aku lagi pusing keliling baru dapat lagi setengah tu, hubby pun tak larat....sian dia
Pemandangan lurus jek, takde bengkok2, so nampak lah couple tu tengah berjalan, aku kat belakang amek gambar diaorg...hehehe padan muka
Di sepanjang jalan kat sini, memang banyak pokok kurma, cuma kurma nye dah abis dipetik..... and also aksi Anas... aku suruh dia berjalan, dia nak lari2 gak, sekali jatuh... tak nangis pun, ehh jatuh lagi.... pun tak nangis...hero ku....if dia nangis, aku marah balik lantai jalan tu....hehehe
Ntah apa yang dia tunjukkan..... smile you're in candid handphone camera...
Ada ker patut, smue orang yang lalu lalang sebelah dia, pun dia nak ikut, pastu dengan selamba nyer dia lambai orang tu, suka2 dia jek kan.... Ni tengah tunggu sapa mangsa aku nak ikut seterus nyer... hahaha
Masa aku shopping baju2, papa nyer terpaksa layan dia lah, so dapat lah 'fren' baru....deer.... deer ni lebih kurang sama tinggi jek dengan dia, so terkedek2 lah dia membawa deer tu....Ada gak beg dan doll Fulla, nak jek aku beli.....bukan untuk dia tau, tapi untuk aku.... ala untuk aku pun, nanti dia ngecek ngan aku nak doll tu, tak dapat dia merajuk lah.... So tak beli pun doll or beg tu, saja tayang kat dia Fulla, sengih jek dia :-)
Bab amek gambar, suruh posing....tak yah suruh, aku panggil dia, tayangkan camera depan dia, automatik posing daa....Dia dgn fren baru nyer.... ada ker dia duduk atas deer tu....sian lah kawan tu, nasib baik tak leh cakap, if leh cakap, mau melompat2 aku, terkejut badak.... kah kah kah

Beef SALad





















BAHAN DAN CARA :
300gm daging lembu, buangkan lemaknya   
Garam dan serbuk lada hitam * (* hendaklah diperap bersama daging selama 1/2 jam)
1 sb serbuk cili *                    
1/2 cawan daun ketumbar, dihiris halus
1 biji bawang besar, dihiris halus
2 batang celery, dihiris halus
1 st halia cincang
1 biji lemon, ambil jusnya
1 sb minyak zaitun
1 biji tomato, dipotong dadu

Gorengkan daging yang telah diperap lebih kurang 15-20 minit sambil balik-balikkan, angkat dan hiris nipis daging, ketepikan. Campurkan daun ketumbar, halia cincang, bawang besar, celery, tomato, minyak zaitun dan jus lemon bersama daging yang telah dihiris tadi, gaul sebati. Angkat dan hidangkan.

VaNiLLa ANgel CaKE


















BAHAN DAN CARA :
Untuk Kek
1 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan gula icing
10 biji telur
1 st cream of tartar
1/2 st esen vanilla
3/4 gula castor
1/2 st esen badam

Untuk Icing
150gm gula icing
2 sb jus oren
2 sb parutan kulit limau

Panaskan oven 180C. Anda memerlukan loyang pembakar yang berlubang tengah.
Untuk kek. Ayakkan tepung, gula icing, ketepikan. Pukulkan telur bersama cream of tartar hingga kembang dan masukkan esen badam dan vanilla dan putar lagi lebih kurang 1-2 minit. Masukkan sedikit demi sedikit gula castor ke dalam adunan telur dan masukkan tepung yang telah diayak dan kacau sebati. Masukkan adunan ke dalam loyang pembakar bergris dan bakar kek selama 40 minit atau hingga kek masak. Angkat dan sejukkan kek lebih kurang 2 jam, kemudian baru dikeluarkan dari loyang pembakar. Ketepikan. Untuk icing. Ayakkan gula icing dan masukkan jus oren, putar sedikit kembang, lalu dituangkan keatas kek dan biarkan icing meleleh ke bawah dan hiaskan dengan parutan kulit oren. Hidangkan.

CrEamy cHOcolaTE mOuSSe
























BAHAN DAN CARA :
1/3 (80ml) cawan gula caster
225gm dark coklat
4 sb (60ml) whipping cream, diputar sedikit
3 biji putih telur
1 1/2 cawan (300ml) whipping cream sejuk, diputar hingga kembang

Didihkan air dan letakkan mangkuk diatasnya, lalu masukkan dark coklat dan kacau hingga coklat cair, angkat dan biarkan sejuk sebentar lalu masukkan whipping cream yang telah diputar sedikit. Kacau rata hingga sebati, ketepikan. Meringuekan putih telur (pukul putih telur hingga kembang) lalu masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan coklat dan ratakan perlahan-lahan. Kemudian masukkan whipping cream yang telah diputar kembang, kacau perlahan dan sebati. Tuangkan mousse ke dalam gelas dessert atau serving bowl dan sejukkan selama 4 jam. Angkat dan hidangkan.

rEnunGan

Setelah 20 hari umat Islam berpuasa, maka bermula lah Qiamulail atau lebih popular dengan Lailatul qaadr yang hanya terdapat pada 10 malam terakhir, di dalam 10 malam terakhir ini lah kita perlu banyakkan beramal seperti membaca Quran, solat terawikh dan solat tahajud dan juga solat pada waktu nye.... Kadang kita manusia mudah lalai dan terlupa, bila kita telah pergi jauh dan dalam kesesatan, maka kembali lah pada Quran dan Sunnah, kerana itulah penyelamat kita di 'sana' kelak. "Sesungguhnya amal itu tidak lain hanyalah dengan niat dan sesungguhnya bagi setiap orang hanyalah apa yang dia niatkan, maka barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya maka hijrahnya adalah kepada Allah dan Rasul-Nya dan barangsiapa yang berhijrah untuk dunia yang dia inginkan atau kerana wanita/lelaki yang dia nikahi, maka hijrahnya adalah kepada apa yang dia berhijrah kerananya." Hadis Riwayat Bukhari Muslim.



7 WASIAT RASULULLAH SAW

1. Mencintai orang miskin
Cinatailah dan kasihanilah orang miskin, kerana hidup mereka sengsara, diabaikan masyarakat dan tidak mendapat perhatian. Sabda Rasulullah SAW "Barangsiapa yang menghilangkan satu kesusahan dunia dari seorang muslim, Allah akan menghilangkan darinya satu kesusahan di akhirat. Dan barangsiapa yang memudahkan kesulitan orang yang dibebani hutang, Allah akan memudahkan baginya di dunia dan akhirat dan juga barangsiapa yang membiayai kehidupan para janda dan orang miskin, bagaikan orang yang berjihad fisabilillah.

2. Melihat orang yang lebih rendah kedudukannya dalam hal material dunia
Rasulullah SAW memerintahkan agar kita melihat orang-orang yang berada di bawah kita dalam masalah dunia dan mata pencarian. Tujuannya, tidak lain agar kita selalu bersyukur dengan nikmat Allah yang ada, selalu merasa cukup dengan apa yang Allah kurniakan kepada kita, tidak serakah dan tidak iri hati dengan kenikmatan orang lain.

3. Menyambung silaturrahim kepada kaum kerabat
Dengan silaturrahim, Allah memberikan banyak manfaat, antaranya menjalankan perintah Allah dan Rasul-Nya seara tidak langsung akan menumbuhkan sikap saling membantu dan mengetahui keadaan masing-masing. Silaturrahim akan memberi kelapangan rezeki dan umur yang panjang, sebaliknya bagi yang mengabaikannya, Allah sempitkan hartanya dan tidak memberi berkat umurnya, bahkan Allah tidak akan masukkan ke dalam syurga.

4. Memperbanyakkan ucapan 'La haula walaa quwwata illa billah'
Rasulullah memerintahkan memperbanyakkan ucapan La haula walaa quwwata illa billah agar kita terlepas diri dari merasa tidak mampu. Kita serahkan semuanya kepada Allah. Makna kalimat ini juga sebagai sikap tawakal, hanya kepada Allah kita menyembah dan hanya kepada-Nya kita memohon pertolongan.

5. Berani mengatakan kebenaran walaupu pahit
Kebanyakan orang sanggup mengorbankan kebenaran dan kejujuran walaupun jelas ia adalah haram, bidaah, kemungkaran dan syirik maka janganlah kita takut untuk menerangkannya. Sesungguhnya jihad yang paling utama ialah megatakan kalimah kebenaran (haq) kepada pemerintah yang zalim. "Barangsiapa yang ingin menasihati pemerintah, jangan dilakukan secara terang-terangan, hendaklah dipegang tangannya lalu menyendiri denganya, jika pemerintah mahu mendengar nasihat itu, maka itu adalah yang terbaik. Dan jika pemerintah itu enggan, maka ia telah melaksanakan kewajipan amanah yang dibebankan kepadanya"

6. Tidak takut celaan dalam berdakwah
Manusia yang sakit hatinya kadang-kadang tidak mahu menerima dengan penjelasan dakwah, maka para pendakwah harus bersabar dalam menyampaikan ilmu dengan cara berhikmah. Jika mendapat tentangan dan cercaan, jangan cepat berputus asa. Maka para penyeru tauhid, penyeru kebenaran, janganlah berhenti hanya disebabkan dicerca. "Orang-orang yang menyamapikan risalah-risalah Allah, mereka takut kepada-Nya dan tidak berasa takut dengan sesiapapun selain Allah, dan cukuplah Allah sebagai pembuat perhitungan".

7. Tidak suka meminta-minta sesuatu kepada orang lain
Orang yang dicintai Allah, Rasul dan manusia adalah mereka yan g tidak meminta-minta. Setiap muslim harus berusaha makan dari hasil jerih tangannya sendiri, harus memenuhi matlamat hidupnya dan tidak boleh selalu mengharapkan belas kasihan daripada orang lain. "Sungguh, seseorang dari kamu mengambil tali, lalu membawa seikat kayu, kemudiannya menjual sehingga dengannya  Allah menjaga kehormatannya. Itu lebih baik daripada meminta-minta kepada manusia" Riwayat Bukhari.

ChoCoLate cAKe CoNe





















BAHAN DAN CARA :
Untuk Kek
150gm instant chocolate/vanilla cake
1 biji telur
20gm butter/minyak sayuran
1/2 cawan air
4 keping kon mangkuk, bungkus keliling menggunakan aluminium foil agar kon tidak melebar ketika dibakar

Untuk Hiasan
1 cawan whipping cream
50gm coklat masak, 1 sb butter, 2 sb susu segar (dicampurkan dan dicairkan menggunakan double boiler)
2 sb coklat masak, diparut
2 sb badam, dicincang

Gunakan 150gm instant chocolate/vanilla cake, kemudian masukkan telur, butter/minyak sayuran dan air. Gaul sebati menggunakan hand mixer dan tuangkan adunan ke dalam kon (hanya diisi setengah sahaja setiap kon) dan bakar dengan 175C selama 20-30 minit atau kek masak. Angkat, sejukkan dan ketepikan. Cairkan coklat masak dengan cara double boiler (meletakkan mangkuk diatas air yang sedang mendidih), lalu masukkan butter dan susu segar, kacau rata hingga pekat dan ketepikan. Pukulkan cream hingga kembang dan gunakan piping beg untuk menghias kek. Tuangkan coklat yang telah dicairkan tadi dan taburkan dengan coklat masak parut dan juga badam. Hidangkan

Caramel Cake





















BAHAN DAN CARA :
Untuk lapisan bawah
80gm biskut plain chocolate, dihancurkan
1 cawan tepung serbaguna
3 sb serbuk koko
2/3 cawan susu skim segar
1/2 cawan gula caster

Untuk topping
1 tin susu pekat manis
2 sb golden sirap
2 sb topping perasa caramel
1 st esen vanila atau kelapa

Panaskan oven 180C. Anda perlukan 18cm x 28cm loyang pembakar. Gris dengan butter dan ketepikan.
Campurkan biskut yang telah dihancurkan bersama tepung, serbuk koko ke dalam mangkuk dan masukkan sedikit demi sedikit susu segar, gaul sebati dan masukkan ke dalam loyang pembakar, tekankan hingga rata lalu dibakar selama 10-15 minit. Angkat dan ketepikan.
Dengan api yang kecil, masakkan kesemua bahan topping hingga mendidih, angkat dan tuangkan kedalam adunan yang telah dibakar tadi dan bakar lagi selama 10 minit. Angkat dan sejukkan, lalu dipotong bentuk segiempat. Hidangkan.